För första gången någonsin ska SM-finalen för seniorer i amerikansk fotboll spelas på Tyresövallen. Nu på lördag, den 6e juli, arrangerar SWE3 och Tyresö Royal Crowns årets största idrottshändelse för alla ”amerikansk fotbolls”-fans. Tyresö har goda förutsättningar att få uppleva en riktig publikfest. På vallen kommer det, förutom Sveriges fyra bästa lag, bland annat finnas hinderbana, block party och andra aktiviteter.

Tyresö missade finalplatsen

I finalen på herrsidan väntar ett spännande möte mellan Stockholm Mean Machines och Carlstad Crusaders, detta blev klart i helgen sedan semifinalerna spelats. I den ena semifinalen besegrade Carlstad Crusaders, Oslo Vikings där slutresultatet skrevs till 42-28. I den andra semifinalen tog Stockholm emot Tyresö på Zinkensdamm IP. Efter en jämn match drog Stockholm det längsta strået genom ett avgörande i slutsekunderna och tog därmed en finalplats. Slutsiffrorna skrevs till 30–28. Tyresö Royal Crowns var alltså bara några sekunder ifrån att ta en finalplats på hemmaplan. Återigen faller man dock på målsnöret, förra året tog man sig hela vägen till final, men där blev det ”bara” silver sedan man förlorat mot just Stockholm Mean Machines.

Det står också klart att Carlstad spelar finalen även på damsidan, där danska huvudstadslaget Copenhagen Raptors står för motståndet. Heta huvudstadsmöten gånger 2 för Crusaders som räknar med ett stort följe supportrar. Anledningen till att danska Raptors deltar i den svenska serien är för att de saknar inhemskt motstånd i Danmark. I semifinalerna på damsidan besegrade danskorna, Göteborg Marvels. Crusaders besegrade Norrköping Panthers. I finalen får man säga att Carlstad är favoriter sedan man gått obesegrade genom seriespelet och där även besegrad Köpenhamnslaget.

Heldag

SM-finalerna på vallen innebär en heldag av amerikansk fotboll. Detta då det är final på både dam- och herrsidan. Entréerna öppnar vid 12:00, damernas final spelas 13:00 och herrarnas match sparkar av 17:00. Arrangörerna har gjort det här till mer än bara två finalmatcher. I fokus står även aktiviteter för familjer och amerikansk fotbollsälskare. Dessutom bjuds det på god ”Texas-inspirerad” mat.

Biljetter

För att komma in på vallen behöver du en entrébiljett, detta ger förutom tillgång till alla aktiviteter också möjlighet att se båda finalerna från ståplats från långsidan. Därtill kan du även köpa en sittplatsbiljett som ger tillgång till Tyresövallens huvudläktare med stol under tak.

Biljetter köper ni enklast här: SM-finaler Amerikansk fotboll 2024 – Tickster

För resande supportrar till Tyresö

Parkering
På Tyresövallen finns det begränsat med parkering. Bland annat en grusyta intill Tyresövallens entré mot Tyresö Centrum, där det är fri parkering. Det går även att parkera vid Tyresö Centrum i både parkeringsgarage och asfalterad yta, här gäller fri parkering i 3 timmar, därefter betalar man en avgift.

Kommunalt
För resande supportrar som ankommer Stockholm kommunalt tar man sig lättast till Tyresövallen genom att först ta tunnelbanans gröna linje till Gullmarsplan. Därefter buss till Tyresö centrum, det tar ca 15 minuter. Från Tyresö Centrum är det en kort promenad till Tyresövallen.

Välkomna till Tyresö!


Lördagen på Tyresövallen i korthet

12:00 Entréerna öppnas

13:00 Damfinal: Carlstad Crusaders – Copenhagen Raptors

17:00 Herrfinal: Carlstad Crusaders – Stockholm Mean Machines

Notera att det råder väskförbud under evenemanget.


Snabbfakta Tyresö Royal Crowns

Grundat: 1990

SM-Guld: 1 (2001)

SM-Silver: 5 (2000, 2010, 2011, 2012, 2023)

Säsonger i superserien: 20

Dela