Kaffet smakar precis som det ska. Ska sanningen fram så var jag tvungen att lyssna på det radioprogram som jag gjorde med Anette Nyberg i förra månaden, för att komma ihåg hur hon får fram det perfekta kaffet. 

 Nu lät jag baristan på Sur & Deg blanda göra hennes kaffe efter hennes instruktioner. Som före detta kaféägare så tänker jag att hon är noga med hur kaffet smakar.

Vi träffas för att Anette precis ska släppa sin andra bok ”Som om det inte var nog.” Hon gör det knappt ett år efter hon släppt sin första bok ”Som om ingenting hänt.”

Debuten handlar om en kvinna som ”blir med kafé” när hennes mamma insjuknar och kretsar kring den miljön, något som även uppföljaren gör. Anette har ett långt förflutet i restaurangbranschen, bland annat drev hon Svallings och Kumla Herrgård i Trollbäcken, och toppade året med att baka runt 4000 semlor på ett dygn.

Hennes nya bok tar vid där den gamla tar slut, men nu ska Lisa också ut i dejtingsvängen. Det två böckerna handlar om relationer, företagande och att försöka nå sina mål även när det går en emot.

–  Nu ska Lisa leva på det här vilket ställer nya utmaningar på henne.

Anette förlorade nästan sitt företag i restaurangbranschen när covidpandemin bröt ut. På två veckor tvingades företaget friställa all personal utom tre. Den ofrivilliga ledigheten fick henne att skriva klart sin bok som hon börjat på, sex år tidigare. Uppföljaren ordnades på ett år.

– Jag skickade manuset till 20 förlag ungefär och det brukar ta mellan tre och sex månader innan man får svar. Nu fick jag ett positivt svar redan efter två dagar, så alla refuseringar kom ju efteråt.

Företaget har hon alltjämt kvar men har överlåtit driften åt andra, för att kunna fokusera på skrivandet. Hon har också insett att bok och förlagsbranschen är intressant och går som bäst en utbildning på området. Detta för att i framtiden kunna hjälpa andra författare att ge ut sina böcker.

Har boken sålt bra?

– Det har den men framför allt har den gått bra som ljudbok (Inläsare: Charlotte Åkerblom. Reds Anm.) Även hon har rötter i Tyresö, så hon undrade ju lite vilka de här karaktärerna är.

Hur mycket är skapande och hur mycket är redaktionellt arbete?

– Jag skulle säga ungefär 50/50. Jag visste ju inte vad boken skulle handla om när jag satte mig ner och skulle börja och först tänkte jag ”vad tusan har jag sagt ja till?” Sedan så kom det bara, eller rättare sagt det bara sprutade ur mig och jag älskar att befinna mig i den där bubblan man är i när man skriver.

För de som tänker sig en härlig bok med Tyresöanknytning som julklapp så kommer Anette att signera sin bok på Tyresö Bokhandel den 18:e december mellan klockan 13 och 15.

Vill man lyssna på Anette Nyberg så finns det två intervjuer på Tyresöradions hemsida.
Klicka på länkarna under så går programmet igång.
https://www.tyresoradion.se/3604
https://www.tyresoradion.se/3657

 

Niklas Wennergren

Foto: TN Niklas Wennergren | Anette Nyberg i Bollmora nedanför Domusängen.

Dela