Det var upplagt för åtminstone ett ett mittiveckanpartaj när Tyresö Handboll tog emot Skånela hemma i Tyresöhalllen. Stockholmsderby i Damallsvenskan och runt 350 personer på läktaren bäddade för en riktigt trevlig kväll.

Tyvärr så bjöd inte lagen upp till någon större match. Inledningen bjöd mest på dåliga avslut, misslyckade skott och lågt tempo. Tyresö var det bättre laget och tog en 3-0 ledning och det behövdes dryga 12 minuter och ett straffkast innan Moa Nilsson kunde spräcka nollan och se till att Skånela kom med i målprotokollet. 

Det stod alltså 3-1 efter 13 spelade minuter så det var allt annat än en målfest. Det mest publikvänliga som skedde i den första halvleken var nog Evelina Erikssons frilägesräddning, där hon helt resolut satte foten på bollen, framför en snopen Skånelaspelare.

Skånela knappade in ledningen men det var Tyresö som förde matchen och mot slutet gjorde man ett litet ryck. Fick ordning på anfallsspelet och gick ifrån till 10-6, och i paus hade man en stabil ledning med tre bollar.

Det kändes inte som någon fara på taket för hemmalaget, för trots att anfallsspelet gick trögt så spelade man kompakt försvarsspel och Eriksson i målet hade en fantastisk första halvlek. 

Efter 38 spelade minuter så hade hemmalaget en femmålsledning och ett friläge som man dessvärre missade, och sedan så började även försvarsspelet trassla till sig.

– Vi bränner alldeles för mycket lägen. Vi hade kunnat leda med både sex och sju mål men vi kastar bort alldeles för många bollar, och vi kommer ju till lägen under i princip hela matchen men vi gör ju inte mål. Deras målvakt Louise Eriksson är jätteduktig, det är bara att lyfta på hatten, säger Tyresös tränare Thomas Hedlund till TN efter matchen.

På sju minuter gick Skånela från 11-16 till 17-17 och nu var det helt plötsligt liv i matchen. Det som i 40 minuter hade sett ut som en transportsträcka mot ytterligare tre poäng för Tyresö, förvandlades till en tät och spännande thriller, där Skånela som (åtminstone tabellmässigt) slog ur underläge.

Det märktes att laget fått luft under vingarna av sin upphämtning och man spelade med allt större självförtroende.Då man med elva minuter kvar att spela för första gången i matchen tog ledningen så började nog de flesta i hallen att oroa sig rejält. 

Skånela ryckte till sig en tvåmålsledning som Tyresö snart kvitterade till 20 lika och helt plötsligt så var det hemmalaget som var de som jagade. Det var med andra ord inte något fel på dramaturgin.

När hemmalaget för andra gången kvitterade till 21-21, på straff genom Fanny Norsten (nr 21), verkade Tyresö vara på väg tillbaka i matchen, men ack så fel man hade. Skånela gjorde efter det tre raka mål och sänkte matchen fullständigt och matchen slutade 22-24.

– Vi har läge att göra 17-11 och bränner det, sedan går de ikapp, och vi bränner väl en tre,fyra klara lägen under den tiden och tappar lite bakåt. Bollarna börjar gå mellan armarna och mellan benen. Dem får flyt och gör det bra, vidhåller Hedlund storsint.

Nästa match för Tyresödamerna blir på lördag klockan 14:00 hemma mot GUIF.

Niklas Wennergren

Foto: TN Claus Meyer | Louise Eriksson i Skånela hade en riktigt bra dag.

Dela