I projektet ”Tillsammans för Granängsringen” har under sommaren 40 ungdomar rustat upp i Granängsringen. Tyresö Nyheter besökte ”Ringen” när sommarjobbarna målade en gångtunnel i egenvalt motiv.

-Vi jobbar för att göra områden mer trygga och trivsamma. Att få sitt första sommarjobb är en bra fot in på arbetsmarknaden och att kunna göra det genom att vara med och förbättra sitt område är jättebra. De oljar bänkar, rensar sly och ogräs, bygger fågelholkar och målar gångtunnlar. Vi hjälper till med referenser och CV efter anställningen här, säger Avirup Das som är projektledare i Tyresö. Han började själv som sommarjobbare i projektet i Vårby gård.

-Första dagen satsar vi på teambulidning, ungdomarna får arbetskläder, vi går runt till olika platser i kommunen och går igenom de regler vi har och skriver kontrakt på att de ska följa dem. Det handlar om att man ska komma i tid, lyssna med mera. Vi pratar också om att de ska föra vidare vad de gör till andra som bor i området, det är svårare att klottra på något som man vet att ens kompis varit med och gjort i ordning.

Det märks att ungdomarna har stor respekt för ”Avi”. Så fort instruktioner om en ny uppgift ges stängs musiken som fyller gångtunneln av och hörlurar tas ut, mobiler läggs undan.

Idag är uppgiften att måla projektets tredje och sista gångtunnel. Designen har ungdomarna den här gången fått bestämma själva och kommit fram till en blå bakgrund och ”kast-målning” runt konturer av människor.

Projektet som började som ”Tillsammans för orten” har spridit sig till flera kommuner runt om i länet och i år är Tyresö och Västerhaninge nya på listan av projekt. I Tyresö är Tyresö kommun och Tyresö bostäder partners. Flera andra aktörer som kvinnojouren, polisen, kyrkan och fritidsgårdarna gör också besök för att berätta om sin verksamhet för ungdomarna. Sommarjobbarna har också fått besöka brandstationen och gå en kurs i HLR.

-Det roligaste är att måla! Säger Tima, 16, som hittade tillsammans för Granängsringen genom en skoluppgift. Att rensa sly och ogräs är sådär, haha. Jag har fått flera nya vänner och det är roligt när folk uppskattar det vi gör, de bjuder på fika och man märker att de gillar det vi gör. Man blir väldigt besviken när det vi har gjort förstörs, det som vi lagt så mycket tid på.

Tima syftar på att en av gångtunnlarna bara några dagar efter färdigställandet utsattes för klotter. När denna artikel skrivs är det inte åtgärdat, men enligt Avi ska det göras de närmaste dagarna.

-Vi har fått många besök, det kommer någon varje eller varannan dag. Kommundirektören, chefen för Tyresö bostäder, politiker med flera. Det är jätteroligt, de har hjälpt till att rensa sly och ogräs. Att gå HLR-kursen och få intyg på det var en av höjdpunkterna, säger Jakob 16, som just är i färd med att kasta färg på gångtunnelns vägg.

Enligt Avi är förhoppningen att kunna fortsätta projektet även nästa år.

-I år är det uppstart, vi har 40 som jobbar istället för 60. Alla inblandade har varit väldigt nöjda så jag ser positivt på att vi kan köra nästa år med och då med fler platser.

Foto: TN | Färgkastning i gångtunneln

Dela