”Vi hjälper äldre ur ensamheten” är föreningen Äldrekontakts motto. Med ideella krafter skapar de mötesplatser för äldre och över generationsgränserna.

Ungefär en gång i månaden träffas de två timmar och fikar hemma hos en värd. Dit kommer man genom att volontärer hämtar upp äldre hemma och sen kör hem när fikat är slut.

– Allt arbete sker ideellt, säger gruppledaren Susanne Beckius. Det ger väldigt mycket för oss volontärer också, att umgås, prata eller bara lyssna på erfarenheter och berättelser från våra gäster.

Äldrekontakt har ungefär 100 fikagrupper i över 40 ställen runt om i Sverige. Totalt handlar det om cirka 700 gäster möjlighet att träffa varandra och över 1000 volontärer runt om i landet. I Tyresö har gruppen funnits i fem år.

Syftet är att bryta social isolering och ofrivillig ensamhet hos äldre. En insats som också ger positiva hälsoeffekter. Forskning visar att ensamhet är både utbrett, leder till lidande och sämre hälsa. Över 300 000 äldre lever i ofrivillig ensamhet i Sverige.

– Jag kände att jag behövde komma ut mer och träffa folk och då hittade jag Äldrekontakt, säger gästen Elsa. Det är alltid jättetrevligt och vi har det väldigt bra på träffarna. Jag mår bättre sedan jag gick med i gruppen önskar väl om något att vi kunde träffas oftare.

För att komma i kontakt med Äldrekontakt i Tyresö kan man mejla jenni.sjoman@äldrekontakt.se som är kontaktperson för tyresögruppen

Dela