I februari 2015 brann scoutstugan på Ägnö ner till grunden. Sedan dess har Ägnö sjöscoutkår kämpat för att få tillstånd att bygga upp stugan igen. Detta kräver dock att kommunen beviljar dispens från strandskyddslagstiftningen.

Om inte stugan får byggas upp igen riskerar verksamheten att lägga ner då det blir för svårhanterligt att fortsätta lägerverksamheten.

Under de senaste 36 åren har det arrangerat seglarläger på Ägnö, Tyresös största ö, belägen mellan Trinntorp och Ingarö i Erstaviken. Anläggningen har använts av Scouterna sedan 50-talet. Sannolikt uppfördes byggnaden ursprungligen av Försvarsmakten någon gång under 1900-talets första hälft, men det finns inga handlingar i kommunens arkiv.

15 februari 2015 upptäcktes brandrök av boende på Ingarö, och Ängö sjöscoutkår kunde konstatera att huvudbyggnaden brunnit ner. Huset används för matlagning, sjukstuga och administration.

 – Det ligger mycket ideellt arbete bakom vår verksamhet, och huset behövs för att vi ska orka fortsätta. Volontärerna sover utomhus, och på sommaren gör vi det ju annars också. Men att ligga utomhus från tidig vår till sen höst, i minusgrader i ett vindskydd, efter en hård dags arbete med underhållet sliter. Vi behöver en långsiktig lösning, säger Diana Hallberg, ordförande Ägnö sjöscoutkår.

För att få bygglov att återuppföra huset på samma plats krävs dispens från strandskyddslagstiftningen. Frågan om strandskydd behandlas först av kommunen. Om kommunen godkänner dispensen så skickas ärendet vidare till Länsstyrelsen för granskning. Ärendet kommer inte att behandlas av byggnadsnämnden i Tyresö under december, beslut väntas nästa år.

– Om byggnadsnämnden inte beviljar strandskyddsdispens så att huset kan byggas upp igen så kommer de att bli tvungna att lägga ner sin verksamhet, säger Marielle Forstadius, vars son har deltagit på seglarlägret i två år. Han ser fram emot att nästa sommar återvända som assistent.

– Många av de som nu är ledare på lägret har själva varit deltagare tidigare. Ägnö Seglarläger skolar alltså barn och ungdomar för framtiden, berättar Marielle.

 

Foto: TN Diana Hallberg |

Stugan innan branden

 
Dela