Tyresö Bostäder arbetar aktivt tillsammans med Tyresö kommun med hållbarhet och som ett led i detta arbete lanseras nu stadsodling.

“Vi ser ett ökat intresse för odling, som kan höja livskvaliteten genom att bidra till ett mer trivsamt och socialt samhälle med nya mötesplatser för människor. Detta är helt i linje med vårt arbete för hållbar utveckling och vi är glada över att nu kunna erbjuda våra hyresgäster möjligheten att odla”, säger Maria Öberg, VD på Tyresö Bostäder.

Fördelarna med stadsodling är många. Forskning visar att odling har en positiv koppling till människans hälsa. Den bidrar till ett bättre klimat, en ökad biologisk mångfald och ett kretsloppstänk. Att trenden kring odling är stor kan också bero på coronakrisen och att alltfler kommer att semestra på hemmaplan i sommar.

“Först ut är Centralområdet i Trollbäcken där vi hittat en plats som lämpar sig väl för odling. Sedan kommer vi utvärdera initiativet och se över hur stort intresset är. Om förutsättningar finns så kommer vi att utöka odlingen även till andra bostadsområden”, säger Maria Öberg.

Bland de som visat intresse kommer odlingslådorna, som finns i två olika storlekar, att lottas ut och det finns också möjlighet att vara på väntelista. Det kostar ingenting att vara med, men som odlare skriver man under ett avtal där hyresgästen förbinder sig till att ta hand om odlingen under hela säsongen, från vår till höst.

Foto: TN White. | Illustrations- och visionsbild över Tyresö Bostäders stadodling.

Dela