Det skapades ingen Åshöjdensaga i Tyresöhallen på Skärtorsdagen. Däremot så ska vi alla vara stolta över det motstånd som Tyresö gav de betydligt mer namnkunniga gästerna.

HIF Karlskrona kom till spel med endast fyra segrar från Handbollsligan och måhända ett stukat självförtroende. Det var dock bortalaget som tog kommandot direkt från start. Niklas Grundsten kastade in de två första och det dröjde fem och en halv minut innan hemmalaget vaknade, och noterade sig i målprotokollet. Med 800 rödklädda Tyresöbor i ryggen så växte kammen ordentligt och innan matchklockan visade 10 minuter så hade man gått ikapp.

Det var som vanligt en otrolig stämning, “nästan som att gå och titta på Hammarby”, som en åskådare uttryckte det. Med publiken i ryggen vände snart Tyresö matchen och efter 20 minuter så hade man en 8-6 ledning med bollen i anfallet. En tremålsledning hade garanterat givit HIF nervdaller. Efter en synnerligen lyckad time-out så kom dock Blekingarna in i matchen igen, gjorde tre raka mål, och återtog initiativet i matchen igen. Det var mycket tack vare Jakob Nygren som var otroligt svårtstoppad den här kvällen.

Tyresö hade satt danske storskytten Lars Möller-Madsen under hård bevakning, men dansken svarade på det med att smart spela fram sina lagkamrater istället.

Karlskrona gick till pausvila med 11-9 och den andra halvleken var ganska lik den första inledningsvis. Tyresö kämpade, jagade och gav allt, men befann sig hela tiden ett eller två mål efter. Man hade svårt att komma till rena avslut och det var ju också en synnerligen målfattig tillställning, och det berodde inte så mycket på att målvakterna storspelade, utan snarare att båda lagen spelade ett bra försvarsspel. När tjugo minuter återstod så var ställningen 17-17 vilket säger en hel del om matchens karaktär.

Med tio minuter kvar att spela så kom äntligen genombrottet för de hårt ansatta Blekingarna, de lyckades öka på sin ledning till fyra bollar. Mattias Bejbom, som i övrigt var mycket bra, brände en straff och Fredrik Dinsen kunde i anfallet efter sätta 24-20.

Nu kunde Karlskrona slappna av mer. De hade konroll över matchen och resultatet och kunde rida ut stormen.

Tyresö ska vara stolta över sin insats. De visade att de är ett lag att räkna med och fortsättningsvis se till att de kommande kvalmatcherna kommer bli oerhört tuffa för HIF. Bästa målskyttar för Tyresö var Mattias Bejbom 6, Michael Elgered 5 och Patrik Söderström 4 (alla underarmskast) men det krävs fler mål från trion Oreb, Brun och Lundwall om Tyresö ska skaka om i grytan ordentligt.

“Vi kan göra det här bättre.” Säger ordförande Stefan Gimmerborn efter matchen. “Vi vet att de har spelare skadade och som inte går på skott. Vi ska utnyttja det bättre i nästa match.”

En intressant passus är också Handbollsförbundets handlande kring den här matchen. Tyresö Handbollen har valt att låta publiken lägga en valfri avgift något som många gör. De flesta känner till att kvaläventyret kostar mellan 50-60 000 kronor så det kom givetvis in rejält med pengar igår kväll, och tur var väl det eftersom förbundet valde att skicka en domare som med flygbiljett och matcharvode kostade 19 000 kronor för 60 minuters arbete.