Ett hårt ansatt Tyresö FF som endast skrapat ihop sex poäng på de inledande matcherna hade kniven på strupen mot Örebro SK Söder.

TFF som är ett tippat topplag har inte motsvarat förväntningarna under Victoria Sandells ledning. Försvaret har läckt betänkligt och man har släppt till synes självklara segrar till oavgjort eller uddamålsförluster..

Positivt var då att hemmalaget tog ett stadigt tag om händelserna redan från start och dominerade matchen klart. Resultatet lät inte vänta på sig. Redan i den tolfte minuten så serverade 15-åriga underbarnet Alice Bergström fram till Frida Thörnqvist som växlade upp och drev bollen mellan ÖSK’s mittförsvar och avslutade med att runda Lisa Davidsson i målet och rulla bollen stolpe in.

Fem minuter senare var det dags igen och återigen var det Alice Bergström som låg bakom målet. Bergström fick bollen utanför straffområdet och avlossar ett skott som slår i ribban och pålitliga målskytten Maria Poli höll sig framme på returen. Nu blev det åka av och anförda av Bergström, Thörnqvist, Poli och Kim Hedlund af Schmidt pressades ÖSK-försvaret hårt och det kändes fjärran att TFF skulle tappa greppet.

Dessvärre var det exakt det som hände. I 29:e minuten fick rappe forwarden Sara Sandberg bollen strax utanför straffområdet och kom lite väl lättvindigt ensam med Jennifer Bakai i Tyresömålet och reducerade till 2-1. Eländet stoppade inte inte vid det och i första haövleks sista sekunder kunde samme Sandberg även kvittera.

– Det kändes riktigt onödigt att tappa den ledningen vi hade, men vi kände ändå att vi var det starkare laget så vi fokuserade på det positiva i pausen, säger Tyresös tränare Victoria Sandell till TN efter matchen.

Den positiva injektion som spelarna fått i paus gav utdelning omgående i den andra halvleken. Redan efter tre minuter så slog Maria Poli till igen. Denna gång med huvudet. Poli nådde högst på en hörna och lobbade den precis över Lisa Davidssons fingrar.

I den 70:e minuten så fullbordade Poli sitt hattrick och punkterade matchen, genom att sänka en straff till ställningen 4-2. Frida Thörnqvist, som var oerhört irriterande för ÖSK försvaret matchen igenom, accelererade förbi Hannah Uhlán och den olyckliga försvararen tvingades fälla Thörnqvist.

– Vickan (Isaksson) slår ju normalt straffarna men eftersom hon var kvar på bänken och ingen annan ville så anmälde jag mig som frivillig, säger den sprudlande glada tremålsskytten till TN’s utsände.

Två minuter senare så slog Frida Thörnqvist i den absolut sista spiken i Örebrokistan genom att ånyo runda Davidsson i gästernas mål. Frågan är om inte Thörnqvist under vintern lyft sig ytterligare ett snäpp. Skämtsamma rykten om att hon tränat sprint med Usain Bolt förekommer naturligtvis, men även hennes bollbehandling ser ut att ha utvecklats.

Även Örebros Sara Sandberg gjorde ett hattrick då hon strax före slutsignalen spikade slutresultatet till 5-3.

Ni tappade en tll synes solklar 2-0 ledning i den första halvleken…

– Det är så himla onödigt. Vi har ju spelet men ändå så ska vi slappna av och då gör vi misstagen, och det kan man inte göra på en här nivån. Då straffas man direkt och det är så onödigt att stå i uppförsbacken igen när vi egentligen inte behöver det, säger Frida Thörnqvist efter matchen.

Vad är det som har gjort att ni startat så knackigt? Ni skulle ju höra till topplagen.

– Det beror väl  på lite olika saker. Vi har ändrat en del i spelsystemet och jag tror att mycket handlar om att vi ska få spela ihop oss, fyller Maria Poli i. Även om vi är många som spelat ihop tidigare så behövs det tid när man ändrar spelsystem.

Nu väntar det två tuffa veckor med match i Svenska Cupen mot Bele/Barkarby redan på onsdag (22:a maj, klockan 20:00 Tyresövallen) Enskede IK (25/5), Bele/Barkarby (28/5 Victoria Cup) och Djursholm (2/6) så det blir nog till att gå runt på fler spelare än startuppställningen. En som definitivt inte kommer spela på onsdag är ytterbacken Josefine Lindberg som skadade sig svårt i den första halvleken och tvingades utgå.