Tyresöförfattaren Helena Dahlgren kan vinna en Crimetime Award för sin senaste bok i serien om Ödesryttarna, Legenden vaknar. Hon är nominerad i kategorin Årets barndeckare, som delas ut till en svensk författare som skriver deckare eller spänning för barn mellan 6 och 12 år.

För att bli nominerad ska man genom sin utgivning ha bidragit till att öka barns intresse för böcker och läsning. Tidigare har storheter som Kristina Ohlsson (senast aktuell med Mumiens gåta), Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson (PAX-böckerna) samt Elias och Agnes Wåhlund (Handbok för superhjältar) vunnit priset. De som kan vinna barnpriset i år är – förutom Helena – Martin Widmark och Helena Willis för LasseMajas deckarhandbok, Sara Lövestam för Gruvan, Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck för Ett annat jag: Projekt Gemini samt Petrus Dahlin och Johanna Kristiansson för Vattenlandet. Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland. Syftet med priset är att sprida spänningslitteraturens kraft. Vinnaren tillkännages på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 28 september. Vinnarna i kategorierna Årets deckardebut och Årets barndeckare utses av en jury, men publikens röst väger lika tungt som en juryröst.

Tyresö Nyheters Niklas Wennergren hörde av sig till Helena med den givna frågan. Hur känns det?

– Det känns naturligtvis helt fantastiskt, svarar en glad Helena. Jag har suttit och skrivit på del tre av Ödesryttarna hela sommaren medan hela världen har haft semester – det är åtminstone så det har känts. Författaryrket kan vara ensamt och ganska slitigt ibland, då är det underbart att få så fin respons på det man gör! Och motiveringen gjorde mig så lycklig att jag överväger att tatuera in valda delar av den. Ja, hur lyder motiveringen? Helena skrattar och scrollar på telefonen (uppenbarligen har hon inte lärt sig texten utantill än).

– Motiveringen lyder: ”Spänning, mystik och magi. Över 30 000 ex sålda i Sverige, flera noveller och en tredje bok på gång, och projektet bara växer. Temat är systerskap. Men också att ta fansens passion på allvar. Alla häst- och ridtermer gör det ännu mer äkta. Det är välskrivet, litterärt, med vackra miljöbeskrivningar och fördjupade karaktärer som vi bryr oss om. Vi älskar den nydanande korsbefruktningen mellan litteratur och spel. Författaren har utvecklat en spelvärld, som många älskar, till något mycket större.” Coolt. – Eller hur! Jag blev särskilt glad över att man lyfter fram det litterära, för det är nog många som fördomsfullt väntar sig något helt annat från en bokserie som bygger på ett onlinespel. Men jag har verkligen jobbat hårt på tonen och språket, och det är fantastiskt att det uppmärksammas så här.

Vad tror du om vinstchanserna?

– Äh, det har jag faktiskt inte tänkt så mycket på. Jag är så glad bara över att vara nominerad! Det är riktiga giganter jag tävlar emot dessutom, så jag känner mig extremt ödmjuk inför det … men det är klart att det vore kul. Om Tyresö Nyheters läsare vill se en Tyresöförfattare som vinnare på Bokmässan får ni hemskt gärna rösta på mig!

Och hur röstar man?

– Det gör man här, och ni har fram till 13 september på er! https://bokmassan.se/hem/crimetime-goteborg/nominerade-crimetime-award-2019/

Slutligen, vad händer i höst för din del?

– Först och främst kommer jag att redigera Ödesryttarna 3: Mörkret faller, som utkommer i februari. Sedan släpps en helt nyskriven novellsamling om Ödesryttarna, Berättelser från Jorvik, i november. Jag kommer även vara ute en del och prata på bibliotek och har bland annat en skrivarworkshop för barn på Handens bibliotek den 30 oktober. Och så blir det bokmässa, såklart! Jag ska vara där både som författare och moderator, det blir kul!

Niklas Wennergren

Foto: TN |

Dela