Bernd Janusch – 50 år med silver. Är en utställning på Zornmuseet i Mora som pågår mellan oktober -18 och och februari -19.Till en av utställningens mest förnäma föremål hör en brudkrona som ägs av Tyresö församling.

Kronan är tillverkad av Rosa Taikon och Bernd Janusch. Bernd Janusch kom från Österrike till Sverige på 1960-talet. Här träffade han silversmeden Rosa Taikon som lärde honom silversmidets konst. Inspirerad av romskt silversmide lämnade han sitt arbete som arkitekt för att på heltid ägna sig åt silver och smyckekonst. Rosa Taikon och Bernd Janusch var gifta 1967–1987 och arbetade tillsammans i en gemensam ateljé i Ytterhogdal i Hälsingland.

Rosa Taikon bodde i Bollmora under en period på 1960-talet. Bernd Janusch och Rosa Taikon  nära vänner till Elsa och Georg Rahmqviskt som efter att ha mottagit brudkronan donerat den till Tyresö församling. Brudkronan av silver är formgiven och tillverkad 1974. Den har sex hjärtfomade kronspiror med filigransarbete och pärlrandsmönster.  Basen är dekorerad med ett mönster av pålödda slingor och pärlrandsmönster i två rader. Till kronan hör en hårnål med klotformat nålhuvud. Kronan är 9,5 cm hög och 11 cm i diameter. Nålen är 18,8 cm lång. Smedernas namn finns ingraverade på insidan av kronspiran.

Kronan och den övriga utställningen finns att se på Zornmuséet i Mora från den 13 oktober 2018 till 17 februari 2019

Adress: Vasagatan 36, Mora
Hemsida: Zorn.se

Foto: TN | Foto: Svenska Kyrkan

Dela