Det är tidig morgon, luften är kall, termometern visar endast någon plusgrad och det blåser en stilla bris. På den snötäckta bryggan står Jennifer Ehlin, Maria Lindegren och Jenny Sundberg, fullt påklädda med dunjackor och mössor och pratar, det är dags för dagens vinterbad.

Alla tre är relativt nya “vinterbadare” och en kan inte låta bli att undra, vad är det som lockar med det kalla vattnet?

– Jag badade första gången senhösten 2019, i Åre. Känslan efter var att jag var oövervinnerlig, trots att det var isande vatten, vassa stenar och blåsigt. Det är ju förvånansvärt att jag fortsatte vinterbada, egentligen, säger Jennifer Ehlin och skrattar.

Jenny Sundberg fyller i,
– Ja det är verkligen härligt, jag såg vänners bilder på instagram vilket var det som inspirerade mig att testa. Det var svårt första gången, men med vänners hjälp kom jag i och kunde stanna i ett tag och känslan efteråt är magisk.

– Jag upplever detsamma, efter ett bad blir jag pigg och känner mig varm, trots kylan och jag får energi. Det är alltid spännande att testa nya badplatser, för upplevelsen är olika beroende på om det är sandstrand, klippor eller som nu, bad från en brygga, säger Maria Lindegren.

Det går inte att ta miste på glädjen och förväntan hos de tre kvinnorna på bryggan och vinterbad sägs ha många hälsofördelar. Är det något Jenny, Maria eller Jennifer upplevt?

– Ja absolut, det är som en hälsosam drog, säger Jennifer. Det kalla badet gör mig avslappnad, lugn, pigg, lycklig och levande- allt på en gång. Och känslan håller i sig hela dagen! Vardagsstressen försvinner och oro/ångest dämpas om inte helt försvinner.

-När jag, efter mitt första vinterbad, fick reda på att vinterbad kan ha hälsofördelar starkare immunförsvar, starkare hjärta och att bli piggare så ville jag testa igen. Andra gången var det lättare att få ner pulsen och andas lungt, och det blir lättare och lättare för varje bad, säger Jenny.

Utöver hälsofördelar har vinterbadandet andra positiva effekter. Maria beskriver hur hon även upplever att vinterbad har blivit ett nytt sätt att umgås under Corona.

– Vi träffas ofta några vänner, som nu och badar tillsammans. Det är en härlig start på dagen och vi brukar ha med oss te eller kaffe och fikar efteråt. I och med att vi är utomhus så känns det säkert ur ett Coronaperspektiv och vi håller självklart avstånd.

Nu är det dags att bada. Termometern i vattnet visar 3 grader. Det knastrar i snön när de går mot stegen och en efter en går de i. Alla tre badar med mössa, Jennifer och Jenny har vantar och Jenny och Maria har särskilda strumpor som håller kylan borta i neoprenmaterial.

Väl i badet har de tre som riktmärke att vara i lika många minuter som vattnet är kallt. Imponerande!

Vi avslutar reportaget med tips från Jenny, Maria och Jennifer för dig som är nyfiken på att testa vinterbad;

– Börja vid första bästa sjö! Brygga med stege är enklast att börja med.
– Ta med raggsockor, varma skor, vantar och en skön jacka
– Bada med mössa
– Ha vantar om du badar vid en stege, den är kall att hålla i mitt  i vintern
– Doppa dig, andas lugnt, efter en stund går andningen ned
– Var i badet så länge du klarar av, första gången kanske det blir 10 sekunder
– Ha sköna och varma ombyteskläder med dig som är enkla att sätta på dig om du är kall och lite blöt
–  Behåll mössa och vantar på för att bibehålla så mycket kroppsvärme som möjligt
– Avsluta med varm dryck
– Våga prova!

Foto: TN Tyresö Nyheter | Snart dags för ett dopp i Drevviken.

Dela