Socialdemokraterna och Moderaterna har gått ut med att de avser styra Tyresö kommun tillsammans. Socialdemokraterna lämnar därmed sina samarbetspartier, Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet för att bilda ett nytt styre tillsammans med Moderaterna.

De båda partierna samlar tillsammans drygt 60 % av väljarna vilket skapar en tydlig majoritet i en kommun som de senaste åren styrts i minoritet. Det är också första gången Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att styra kommunen ihop.

– Vi inleder nu ett starkt styre som innebär trygghet och stabilitet för Tyresöborna. Tillsammans tar vi sikte på att utveckla kommunen och välfärden, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna bildar styre med Moderaterna.

Enligt ett pressmeddelande som skickades ut av Socialdemokraterna och Moderaterna så har Tyresö kommun fått en ny politisk majoritet. Kommunens två största partier går ihop och samarbetar över blockgränserna.

Enligt pressmeddelandet skapar denna historiska överenskommelse stabilitet och trygghet för Tyresöborna i utmanande tider. Enligt de båda partierna är ambitionen att med handlingskraft hantera och leverera inom de frågor som är viktiga för Tyresöborna.

Den nyfikne får dock vänta på vad det innebär i praktiken då den politiska plattformen offentliggörs i ett senare skede. Inte heller fördelning av poster och uppdrag är offentligt. Partierna har dock gått ut med att Anita Mattsson (S) kommer att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande och Anki Svensson (M) kommer att vara vice ordförande.

Tillsammans samlade Socialdemokraterna och Moderaterna drygt 60 % av väljarna i det förra valet. Något som partierna lyfter fram som en positiv faktor som skapar stabilitet.

– Tyresö kommun går, som resten av landet, mot svårare tider och detta kommer att kräva partier som är beredda att ta ansvar. Jag är stolt över att vi tillsammans med Socialdemokraterna säkrar ett tryggt och stabilt styre för Tyresöbornas bästa, säger Anki Svensson (M).

– Med det här styret så säkerställer vi möjligheten att leverera bästa tänkbara service och välfärd till Tyresöborna, säger Anita Mattsson (S). Det är utmanande tider och det behövs ett stabilt majoritetsstyre som kan ta ansvar för kommunens utveckling och Tyresöbornas bästa.

Socialdemokraterna har styrt kommunen sedan 2018, först tillsammans med L och MP 2018-2022 och sedan även med C sedan efter förra valet. Innan dess hade Moderaterna styrt sedan 1998 och nu ska alltså kommunens två största partier för första gången leda tillsammans.

Dela