Tyresö vokalensemble är en välkänd Tyresö-kör med lång historia, som nyligen hade en uppmärksammad konsert i Västerås- en hyllning till kördirigenten och kompositören Bror Samuelson. Tyresö Nyheter har fått en intervju med körens dirigent, Anne Aaltonen Samuelson.

Kan du berätta lite om vem du är?

-Jag är musiklärare och kördirigent. Min resa började i Västerås musikklasser som Bror Samuelson startade, och jag sjöng som ung även i hans körer i Västerås domkyrka. Efter att jag utbildat mig på Kungliga Musikhögskolan började jag som fiollärare på kulturskolan i Tyresö och året efter i Tyresö musikklasser som startade upp i Tyresö, där jag sen arbetade i 26 år. Nu är jag musik-, sång- och körlärare på Krusboda skola och i Kulturskolan.

Berätta om kören!

-Tyresö Vokalensemble startade som diskantkör, en specialkör inom musikklasserna, men blev efter några år en fristående ensemble. Kören började att tävla 1997 för att driva på sin utveckling och nådde stora framgångar. Vi har fortsatt att tävla, senast i Berlin 2018 där vi vann damkörsklassen.

Ni har haft en omtalad konsert i Västerås, som blivit kallad ”briljant” i Vestmanlands läns tidning, varför var ni där?

-Bror Samuelson verkade under större delen av sitt yrkesverksamma liv i Västerås och han är en mycket uppskattad Västerås-profil. Han var den som gjorde att jag bestämde mig för att jag skulle hålla på med musik som yrke. Det visade sig att det som skulle varit Brors 100-årsdag inföll på en lördag, och efter kontakt med Västerås domkyrka bestämdes att vi skulle hålla en jubileumskonsert till hans ära. Han och hans musik har följt mig under årens lopp och hans musik har även följt vår kör. Vi har sjungit hans musik sedan vår första internationella körtävling på 90-talet.

-Det var en dröm som gick i uppfyllelse att få möjlighet att dirigera i den kyrka där jag började min musikaliska resa, och att ge min kör chansen att få sjunga i en så vacker akustik, kyrkan är stor och lång och det blir ett fantastiskt ljud. Vi valde repertoar som Bror har skrivit, men även sådant som jag sjungit med Bror.

Söndag den 26/5 kl 17 i sjunger Tyresö vokalensemble i Bollmoradalens kyrka. Kör möter kör möter kör där även Trollkören, och kören Sentito medverkar.

 

Foto: TN |

Dela