Tyresö Bibliotek har fått en ny barnavdelning med mer färg, ljuddämpande mattor och ett tydligt fokus på tillgänglighet. En inbjudande plats för familjer och barn.  Josefin Broström, ansvarig projektledare och Petra Rolfsdotter Ericsson, bibliotekschef är nöjda.

Det är ingen liten sak att packa ner en hel biblioteksavdelning. Många är de bokhyllor som ska tömmas och böcker ska gås igenom och packas ner. Men den gamla barnavdelningen var sliten och svår att ta sig fram i. Det behövdes ett lyft.

– Vi ville ha färg på bokhyllorna för att det ska kännas att det är en plats för barn. Förut var det också väldigt trångt, det var svårt att komma förbi med rullstol eller barnvagn, berättar Josefin Broström, ansvarig projektledare för renoveringen.

Just tillgänglighet och arbetsmiljö har varit ett viktigt fokus när barnavdelningen skulle göras om. De nya blå-gröna bokhyllorna är lägre så barnen når och står på hjul för att lätt kunna flyttas. Avdelningen har också fått fler sittytor och ljuddämpande mattor som ger ett lugnt intryck. En annan förändring är att det blivit en tydligare uppdelning mellan delarna för små och stora barn och ungdomar.

– Nu har vi också tänkt att fakta ska vara i mitten för det är för både små barn och större barn. Småbarnen får ha sin del på en sida och ungdomsavdelningen på andra sidan. Tonåringarna behöver inte längre gå förbi småbarnen, fortsätter Josefin.

Helt klart är det dock inte än. På ena långsidan gapar den vita väggen tom. De väntar fortfarande på den sista pusselbiten som de tror kommer lyfta rummet ännu mer.

– Här ska det bli en illustration av vår lokala författare och illustratör Lisa Moroni, men det blir klart senare i år, berättar Petra Rolfsdotter Ericsson, bibliotekschef.

Reaktionerna från barn och föräldrar har bara varit positiva. Besökarna börjar hitta tillbaka till biblioteket efter pandemin.

– Vi har otroligt mycket aktiviteter för barn. Torsdagsklubben, sångstunder för de yngsta, bokcirklar, skrivarverkstad och mycket lovaktiviteter. Det är jättekul! Avslutar Petra.

Foto: TN Tyresö Nyheter |

Josefin Broström, ansvarig projektledare och Petra Rolfsdotter Ericsson, bibliotekschef är överens om att den nya barnavdelningen är luftigare och lättare att ta sig fram i

Dela