I morse gick Sofia upp för att gå till jobbet igen. Inte för att hon älskar sitt jobb, för det gör hon inte. Tvärt om tyvärr, hon tycker inte om det alls utan drömmer om att göra något annat.

Jag tror att anledningen till att hon ställer väckarklockan är på grund av plikt, rätt och trygghet. Hon gör sin plikt, försörjer sig, tjänar pengar och betalar skatt. Men hon kräver också sin rätt av ett samhälle som fungerar, ett starkt samhälle som håller ihop och där hon kan känna sig trygg. Ett samhälle som tror på människans kraft, och där Sofia nu kommer att få möjligheten att gå på universitetet och utbilda sig till något hon faktiskt vill jobba med och tycker är utvecklande.

Vi har alla ett behov av att få vara trygga, det handlar såklart inte bara om att kunna ställa om i arbetslivet utan också om att sjukvården ska fungera, äldreomsorgen och skolan likaså. Det handlar också om att vi ska kunna känna oss trygga på gator och torg och i våra bostadsområden.

För att vi ska känna oss trygga på gator och torg har vi Socialdemokrater receptet för hur vi på bästa sätt kan öka denna trygghet. Vi vet att polisens arbete är helt avgörande, kriminella ska inte få röra sig fritt och skapa otrygghet, de ska gripas och lagföras. Men, vi vet också att de förebyggande åtgärderna är minst lika avgörande. Att tidigt avbryta en kriminell bana är det mest effektiva arbetet mot brottslighet.

Vi ser nu hur fler poliser utbildas, fler poliser anställs och det satsat pengar på teknisk utrustning, bland annat har polismyndigheten beställt nya kameror. Kanske kommer de att åter sättas upp på Granängsringen där de förut plockades ner. Kombinerat med fler poliser behöver vi en väl fungerande socialtjänst med förebyggande arbete och vi behöver ha en riktigt bra och kompensatorisk skola för att alla unga ska kunna få en utbildning till arbete och egen försörjning.

Under det moderata styret prioriterades låg skatt före det förebyggande arbetet. Skolans budget var underfinansierad. Ett stort antal socialsekreterare som arbetade med förebyggande arbete fick sluta i samband med finanskrisen. De tjänsterna återbesattes inte. De som var kvar varnade för vad som skulle komma att hända på sikt. Jag tror att de fick rätt många gånger.

Till detta ser vi hur de lokala moderaterna nu säger att byggtakten ska halveras, när de säger nej till bostäder som de själva har arbetat fram planerna för, då säger de också ja till bostadsbrist och ja ökade priser på bostäder. Tyvärr får det allvarliga konsekvenser både idag och imorgon. Om en polis, en förskolelärare eller en undersköterska inte kan bo i Tyresö så kommer hon inte heller att välja att jobba här. Det är dåliga förutsättningar för ett tryggt Tyresö.

Vi socialdemokrater prioriterar annorluna. Vi satsar på barn och unga, på skolan, på fritids, på fler bostäder och på kultur och idrott för unga. Vi satsar på fritidsgårdar, på mobila team och på fältassistenter.

Vi är övertygade om att en bra utbildning och en meningsfull fritid kommer att göra skillnad. Vad man dock också måste förstå är att förebyggande arbete är långsiktigt och det måste få ta tid. Vårt recept för Tyresö har nu fått puttra sedan vi tog över sedan 2019. Vi är övertygande att precis som en god tomatsås är tiden avgörande för hur väl utgången blir.

Förresten; Lycka till på lärarutbildningen Sofia, vi alla behöver dig.

/Anita Mattsson (S)

 

Foto: TN |

Dela