Tyresö Musikklasser har funnits i kommunen sedan 1985 och spider glädje med sina konserter  och skönsång. Under åren har verksamheten utvecklats med större bredd. Idag har musikklasserna ca 120 elever i årskurs 4-9 och är en del av Nyboda skola. Men vad innebär egentligen musikklass? Tyresö Nyheter träffade Anna-Karin Jernberg som är lärare för att lära oss mer.

Vad kännetecknar just Tyresö musikklasser?
Vår bredd, rent musikaliskt. Körundervisningen upptar drygt hälften av musikundervisningen, som en röd tråd genom alla åren. Där får de utveckla hela sitt röstregister och sjunga både klassisk körrepertoar, men även modernare musik, allt i flera olika stämmor. Förutom kör och sång har eleverna instrumentundervisning och musikteori/musikhistoria. I åk 4 har de även dans, samt i åk 8 och 9 möjlighet till ännu mer bredd: Stor Musikal då vi hyr in professionell regissör och koreograf och numera även något vi kallar “elevens val i musik” en gång i veckan, där de får välja mellan t.ex. dans, instrument, vokalensemble, individuell sångteknik eller låtskrivande.

Hur mycket musik, och i vilken form, är det i klasserna jämfört med en “vanlig” klass utan profil?
I musikklass har eleverna musik 4 gånger per vecka, ca 200-210 min sammanlagt. Två av lektionerna är körsång i Tonfallet som är en kör -och orkestersal i Kulturskolans lokaler. De andra musiklektionerna är uppe i Nyboda skola. Som jämförelse har en vanlig klass bara musik ca 40 min per vecka.

Hur länge har du jobbat som lärare på musikklasserna och hur ser ditt musikintresse ut, när du inte är lärare på Nyboda?
Jag har jobbat med musikklasserna sedan den nybyggda Nyboda skola stod klar hösten 2012, men har jobbat som musiklärare i kommunen sedan 2001. Under några år jobbade jag även på t.ex. Balettakademien med musikalgrupper på kvällstid. På fritiden sjunger jag i ett Soulband där jag varit medlem sedan vi startade 1999. Försöker även hålla igång mitt flöjtspel och pianospel, samt någon gång då och då ta en dansklass.

Vad är roligast med att vara lärare i en profilklass?
Självklart är det roligt att få arbeta med elever som har valt musikklass, där man kan jobba på en mycket högre nivå och att kunna träffa dem flera gånger per vecka. Det är kul att få ge eleverna både kör -och instrumentalundervisning. Jag själv har dock till största delen körundervisning och det allra roligaste – tycker även eleverna – är konserterna vi gör. Jag känner mig ibland lika mycket som en projektledare, än som en lärare. Det är ett väldigt kul och inspirerande jobb där det allra bästa är att se eleverna nöjda och att de utvecklas.

Röster om Tyresö musikklasser

Maya Masias Cubas, elev 6a, Tyresö Musikklasser
”Jag ville börja med Tyresö musikklasser för att jag älskar musik i varje skepnad. Många från min familj hade gått där, min syster, min pappa och min kusin hade spridit ett så gott ord om det. Det bästa med musikklassen är nog hur bra det alltid låter och det underbara bandet som jag och min klass har skapat.Mitt bästa minne är första gången vi hade vårkonsert. Den stora scenen, strålkastarna, gigantisk publik och underbara röster. Det kommer jag aldrig att glömma. Vi hade också väldigt tur med temat: kärlek.”

Cesar Andersen Lindholm, fd elev i Tyresö Musikklasser
Jag gick ut musikklass vårterminen 2019. Nu läser jag estetiska programmet Singer/Songwriter på Rytmus musikgymnasium i Sickla. Utanför skolan spelar jag in egen musik och arbetar just nu på en EP, några av mina låtar finns redan att höra på Youtube. Dessutom driver jag i samarbete med Stockholms Stad musikfestival-projektet “New Underground”, som har som syfte att främja mindre och oetablerade band och artister i alla genrer. Jag har lärt mig så mycket från Tyresö musiklasser! Från konkreta saker som röstteknik, notläsning och scenteknik till abstrakta saker som värdet av gemenskap inom musiken och att alltid våga. Mitt bästa minne från musikklass måste vara vara vårkonserten i 9:an. Jag och en annan tjej i klassen, Felicia, fick vara konferencierer, det var superkul! Repertoaren var jättebra också det året tycker jag, och jag hade flera solon. Eller musikalen i 8:an, den var också riktigt rolig att göra, och jag fick så många nya vänner i och med att vi jobbade med 9:orna på den.

Faktaruta:
Vilka kan söka musikklasserna och hur söker en?
Alla elever till åk 4-9 kan söka musikklass. Det har hänt att elever börjar så sent som i åk 9, så det är aldrig för sent. Man går in och gör en ansökan via Nyboda skolas hemsida, där man kan följa länk till Musikklasserna. Sedan får man en kallelse till ett praktiskt sång -och gehörsprov på ca 15 min. Om man vill får man visa upp något instrument man spelar också.

Foto: TN Tyresö musikklasser, Nyboda skola | Kör, sång, instrumentundervisning och musikteori/musikhistoria står på schemat för eleverna i Tyresös musikklasser.

Dela