För ungefär två år sedan så beslutade sig eldsjälarna Robin Cofre och Jonathan Opazo för att sluta spela Korpfotboll, och istället flytta in laget Stockholms seriesystem. Ett drag som visade sig vara ”rätt så” lyckat. 

Två säsonger senare så har man kvalificerat sig för Division 5, och under de åren som laget spelat tävlingsfotboll så har man endast förlorat en enda match, mot FC Tre Laxar.

–          Det började väl hösten 2017 då jag och tre andra fick en idé om att bilda en förening som i framtiden kan vara med och slåss med de redan etablerade föreningarna i kommunen, berättar Robin Cofre för Tyresö Nyheter.

Den första säsongen i Division 7, Stockholmsfotbollens källare, avklarades enkelt med endast ett kryss som enda poängförlust. Trots att Stockholms fotbollförbund envisas med att dela in lagen i tiolagsserier, där vanligtvis två-tre lag drar sig ur, så vann man serien med tolv poäng och med ett målsnitt på nästa 4,5 mål per match.

Trög Start i 6:an

Tillvaron i Division 6 blev helt annorlunda för nykomlingen, som hade det svårt i början. Det blev faktiskt bara en seger på de första fyra matcherna, och då var det svårt att tro att United skulle vara med och slåss om seriesegern.

–          Vi var lite trögstartade, men vi kom igång rätt bra, och avslutningen av serien var ju otrolig. Det var ju som att spela final i nästan varje omgång, hösten igenom, säger Estefan Gamboa också en av grundarna av United.

–          Man kan ju säga att vi var höstens lag, fyller Robin Cofre i.

TN är beredda att hålla med. United avslutade säsongen med åtta raka segrar och knep seriesegern med en poäng före Örby IS, som länge ledde serien.

–          Vi hade siktet inställt på en topp tre placering innan säsongen, men så uppenbarade sig möjligheten att ta hem det hela mot slutet, fortsätter Gamboa.

–          Jag tror att derbyt mot Bollmora IKF vände på många stenar. Många i laget ville mer och hålla kvar den där känslan av att vinna.

För Tyresö United är inte något vanligt kompisgäng som tar det lugnt och träffas för att det är kul. Cofre poängterar flera gånger under intervjun, seriositeten kring laget, och att man gärna hade tränat oftare om kommunen hade varit lite frikostigare med plantider. De har också en stor grupp yngre spelare födda i slutet av 90-talet som inte fått plats i de etablerade klubbarna.

–          Vi var helt klart det bäst tränade laget i serien. Vi spelade träningsmatcher hela vintern och var noggranna med fyspassen. Det är också viktigt för oss att spela bra fotboll. Vi kan vinna med 2-0 och det är dödstyst i omklädningsrummet efter matchen på grund av att vi tycker att vi kan prestera bättre, säger Cofre med eftertryck.

Hur kommer nästa säsong se ut? Vinner ni den med?

–          Det är ju lite tidigt i planeringen, skrattar Gamboa och Cofre men medger snabbt att det inte är helt omöjligt.

–          Med lite bättre förutsättningar och lite fler träningstider. Varför inte? Allt handlar om hur mycket tid vi kommer att ges för träning.

Niklas Wennergren

Foto: TN Manolo | 13 segrar.4 oavgjorda.1 Förlust. Stabilt som Dr Alban skulle uttryckt det.

Dela