För 10 år sedan spelade Tyresö Hanviken Hockey i Division 3, Sveriges femte högsta hockeyliga. Idag, 10 år senare, blev det klart att THH för första gången i klubbens historia, kommer att spela slutspel i HockeyEttan.

Det var bäddat för en jämn match i Tyresö Ishall när Lindlövens IF från Lindesberg kom på besök under onsdagskvällen. Spänning i luften och champagnen på kylning. Förutsättningarna var enkla, vinst för THH skulle innebära en säkrad plats i HockeyEttans slutspel. Trots att ett hett Stockholmsderby spelades i Globen, kändes det som att ögonen var på Tyresö Ishall, här kunde det skrivas historia.

Men verkligheten var annorlunda. Det som kunde blivit, det som skulle blivit en publikfest blev istället den sämsta publiksiffran hittills den här säsongen. När pucken släpptes, klockan 19:00, var det endast 139 personer på Tyresö Ishalls slitna träläktare. Och prestationen på isen var långt ifrån det Hanviken vi är vana vid att se. Lindlöven kom ut och satte hög press direkt, det var ett spelsuget lag, som hade allt att vinna. Fyra minuter in i första perioden fick Hanviken PowerPlay, men istället för ett mål framåt lyckades Lindlöven skapa sig själva ett friläge. Friläget stoppades genom en hakning vilket resulterade i straff för bortalaget. Filip Barklund kunde kyligt sätta dit ledningsmålet för gästerna, 0-1 på resultattavlan och Hanvikens drömmar om en säkrad slutspelsplats syntes inte till. Gästerna gick in i första pausvilan med ledning och övertag spelmässigt.

I andra perioden var det ett nytt THH på isen, ett hungrigt lag som ville mer och det gav utdelning direkt. Redan 1:14 in i andra perioden kvitterade Hanviken till 1-1 genom Isak Sörell. Hanviken var på gång och pressade på för ledningsmål. Lindlövens höga press i första perioden hade tröttat ut bortalaget. Efter två perioder var ställningen 1-1, men skottstatistiken (22-15) visade att hemmalaget tagit över.

THH kom ut inför den tredje perioden och fortsatte att dominera och tillslut fick man in ledningsmålet. Åtta minuter in tog Oscar Ståhl saken i egna händer, kom runt sin försvarare och avslutade snyggt i bortre krysset. Hanviken hade vänt och var på väg mot slutspel. Efter ledningsmålet vaknade gästerna till liv. Lindlöven ligger precis under slutspelssträcket och kämpade på för att även de skulle kunna nå kvartsfinal. De sista fyra minuterna plockade bortalaget målvakten och pressade på för ett kvitteringsmål. Men alla gånger stoppades de av THHs stjärnmålvakt Carl Lidö. Kvart över nio tjöt tutan, matchen var över, THH hade vunnit och var, för första gången i klubbens historia, klara för slutspel i HockeyEttan.

Detta innebär att laget från Tyresö får möjlighet att fortsätta resan uppåt. Innan slutspelet börjar (om två veckor), ska THH upp till Boden och Kiruna i helgen, för att sedan avsluta med ett Stockholmsderby, borta mot Väsby i sista omgången av AllEttan, den första mars, 19:00. Men redan nu är man alltså klara för slutspel mot Hockeyallsvenskan, motståndet väljs söndagen den 5e mars.