Iförd en ny orange tröja känner jag mig som ett dinglande lönnlöv. Ni vet känslan – falla eller inte falla. Utanför fönstret står en stor ask, inte Yggdrasil men man vet ju aldrig. Den är trendigt limefärgad. 

Den brukar vara först ut med sin lövfällning. Det är höst och när du läser det här har marken täckts av förrädiskt hal lövsörja, isblandad om vi får en tidig frost. Iår blir det nya dubbar och mer balansträning. Jag ska inte skriva om pandemin, det gör andra krönikörer. I stället ska jag som vanligt försöka mig på att sammanfatta sommaren och årets har mottot: Ta inte vatten över huvudet. Nej, jag har inte drattat i sjön. Vi har inte längre någon eka att ösa och några ljumma simturer blev det i alla fall. Det handlar mer om fenomenet att odla mer än vad som var vettigt. Tji fick jag, för sniglarna åt upp det mesta. Till slut gav jag upp. Fritidshuset förvandlades till en djungelbostad. Utanför växte det helt okontrollerat. Med några hundratusen arbetsbin i min tjänst blev det äpplen, äpplen och äpplen. Bina höll sig i skinnet och svärmade inte men ett riktigt ilsket samhälle hade jag vissa problem att göra mig av med. Som tur var dök det upp en annan biodlare på jakt efter bin och han tog hand om elakingarna som dessutom visade sig trivas väldigt bra hos honom. Tur att man har vänner. 

Att hoppa på ett byte av tv och bredbandsleverantör blev ett sommarprojekt. Varför i all världen gav jag mig in på det? Det blev ingen höjdare men en ny TV fick vi lov att införskaffa, den gamla klarade inte tekniken. Och företaget i fråga har även det lämnat den gamla orangefärgen och drar numera åt det violetta hållet. Det gamla talesättet att om något är för bra för att vara sant så är det inte sant stämmer fortfarande. Jag hyser ännu en förhoppning att kunna följa det amerikanska valet via någon spännande kanal. Vi får se om det går. För fyra år sedan satt vi på ett hotellrum i Berlin och häpnade över rösträkningen. Det dygnet blev väldigt långt eftersom flyget försenades och vi till slut landade i full snöstorm. I år kommer vi sitta hemma och precis som alla ni andra undra om presidenten tar hem det igen eller om det blir skifte, och om skiftet iså fall går anständigt till.

Vår förre statsminister Reinfeldt gav i somras en intervju där han varnade för en kommande period med nuvarande president. Till och med min frisör uttryckte vid senaste klippningen, en rädsla för fyra år till med oförskämdheter, obegripliga beslut och oförutsägbarhet. Man kan fundera på stabiliteten i världen, avtal som sägs upp, bristande ansvar för klimatfrågan och sist men inte minst demokratins utveckling. I skrivande stund har jag sett på en av debatterna mellan kandidaterna Trump och Biden. Bedrövlig historia, hur lågt kan politiker sjunka? En skyller stora bränder på lövhögar och tvivlar på klimatförändringar. Om sommaren var trist i social distansering så kommer nog hösten bli rätt spännande. Jag håller tummarna för ett maktskifte i världens vitaste hus. Snart vet vi hur det går. 

Lena Hjelmérus

 

Foto: TN Lena Hjelmerus |

Dela