De senaste åren har fler och fler intressanta författare poppat upp i Tyresö. Tyresö Nyheter skickade ut Ann Sandin-Lindgren och Niklas Wennergren för att reda ut om näringslivet och biblioteken gör någonting extra för dessa.

Vi startar vårt ”undersökning” genom att besöka Louise Amunder på Tyresö Bokhandel. Louise har placerat en så kallad Tyresö hylla redan vid entrén med rekommendationer och tips om aktuella författare från kommunen. Det här är bra och informativt, och jag hittar bland annat Anette Nybergs bok ”som om ingenting har hänt” där. En bok och författare som jag inte kände till överhuvudtaget. På hyllan trängs många Tyresöförfattare. Kända som okända.

– Ibland kommer någon in och berättar att de skrivit en bok och undrar om vi kan ha den i butiken. Då låter vi dem sälja på kommission, det tjänar alla på, berättar Louise.

Något som också är uppskattat är Louises rekommendationer till kunderna.

–  Jag får mycket feedback via sociala medier när jag lägger upp en bok och det är ju jättekul.

–  Något som är tydligt är att Tyresöförfattarna är i fokus, med hyllan precis vid ingången till bokhandeln, säger Ann Sandin-Lindgren.

 

Vilken roman är det som säljer bästa av Tyresöförfattarna?

–   Det är Linda Ståhls roman Syndaren ska vakna. Och det med rätta den är ett mästerverk.

På biblioteket blir vi väl omhändertagna och Anita Lindqvist visar oss Tyresösamlingen, som visserligen finns i biblioteksdelen, utan utanför studierummen. Mängder av böcker om Tyresös historia och vi finner även ett par skönlitterära böcker av Josefine Roos och Roland Schütt. Tyngdpunkten ligger dock på historiska böcker.

Vid entrén finns också en hylla med Tyresölitteratur. Där tronar givetvis det senaste årets bestseller, Tyresö torp och gårdar av Erik Magnusson och

– Numera finns ju även skyltar ute i skogarna vid de olika torpen så det är väldigt inspirerande.

När jag frågar huruvida det finns en specifik hylla för skönlitterära böcker på biblioteket blir svaret lite svävande. Hyllan är lite blandad med historiska, skönlitterära och rena fackböcker.

Summa summarum blir väl att biblioteket har ett bredare material när det gäller fackböcker och historiska skrifter medan bokhandeln har ett klart fokus på skönlitteraturen och en mer extravagant skyltning.

 

Niklas Wennergren / Ann Sandin Lindgren

Foto: TN Ann Sandin-Lindgren | Louise Amunder visar Tyresöhyllan för Niklas Wennergren och hans ny scarf.

Dela