Direkt från Abu-Dhabi: Just nu pågår Yrkes-VM (WorldSkills) i Abu Dhabi. Det kommer att bli en bokstavligt het medaljjakt för de 27 ungdomar från Yrkeslandslaget som representerar Sverige i 26 olika yrken.

Konkurrensen är stenhård och värmen är tryckande. Jonathan Rydberg från Tyresö tävlar i klassen personbilsteknik. Jonathan har gått Fordon och transportprogrammet med inriktning personbilsteknik på Tyresö Gymnasium och arbetar idag på Bilia i Nacka. 2015 tävlade han i Yrkes-SM, förra året var det EM och i år VM.

Lång förberedelse
Jonathan Rydberg berättar för Tyresö Nyheter att han har förberett sig och tränat målmedvetet sedan EM, de sista månaderna har han legat i hårdträning och hoppas givetvis på en medalj.

– Jag har tränat i högre värme, också på att dricka mycket vatten. Det måste gå på rutin för att inte drabbas av vätskebrist.

Vilka specifika moduler som kommer att användas har bara varit känt i 3 veckor. Det kommer att handla om en bilmodell som bara säljs i mellanöstern och delar av Ryssland, och en mekanisk motor från Kina och en elkopplingsstation från Kanada. Jonathan har fått papper och kopplingsscheman, och generalagenterna har hjälpt till så gott de kan men en aktuell bil har han inte kunnat träna på.

Fördel med bra utbildningar

Jonas Ivman, lagledare för Yrkeslandslaget, tror att Sverige tar hem minst 3 medaljer på torsdag men det kan bli fler. Marginalerna är väldigt små och konkurrensen är stenhård.

– Nackdelen för oss är värmen, temperaturen som ligger kring 40 grader är vi ovana vid. Fördelen för oss är att informationen kring vilka bilmodeller som är aktuella släpps sent. I vissa länder skruvar man mest med ett märke, medan de nordiska länderna har en bredare kompetens eftersom vi har hög kvalitet på våra yrkesutbildningar. Ju mer oförberedd uppgiften är desto mer gynnas de svenska tävlande, säger Jonas Ivman.

Detta är Yrkes-VM
Yrkestävlingarnas syfte är att höja kvaliteten på yrkesutbildningarna och att väcka intresse till att välja gymnasieskolans yrkesutbildningar. WorldSkills Competition är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år och har arrangerats sedan 1950. Över 1 200 unga yrkesverksamma från 70 länder tävlar i över 50 olika yrkesgrenar. Tävlingen anordnas vart annat år och 2017 går tävlingen den 14-19 oktober i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Besökarantalet brukar ligga på hundratusen till tvåhundratusen personer.

Foto: TN | Jonathan Rydberg skicklig mekaniker.

Dela