Seth Engström, 33-årig magiker uppvuxen i Trollbäcken, mottog i januari Våga va dig själv!!!-stiftelsens stipendium, som delas ut varje år till en person, grupp eller företeelse som verkar i enlighet med stiftelsens motto.

Trollkarlen Seth är ett populärt inslag på stiftelsens läger och Våga va dig själv!!!-dagar, vilka syftar till att motverka utanförskap hos ungdomar genom goda exempel och positiva aktiviteter.

För att ta det från början så fick Seth en trollerilåda när han var fyra år, och sedan den dagen är det trolleri som gäller. Enligt föräldrarna är han född entertainer, men det var inte förrän han var 13 år som han framträdde inför publik. Sedan 18 års ålder är det hans jobb och försörjning på heltid. Seth har valt att fokusera på korttrick och i 99 procent av fallen visar han trick han själv uppfunnit.

2008 kom Seth tvåa i Talang-tävlingen på TV4, (vann gjorde den numera världskända sångerskan Zara Larsson). Tiden efter Talang beskriver Seth som ganska jobbig, att ständigt bli igenkänd, att alltid behöva vara sitt bästa jag.

– Att aldrig kunna vara anonym gör någonting med en, säger Seth.

Det blev en tankeställare att inse hur mycket TV påverkade hur folk såg på
honom.

– Det var kul att vara känd de första 5000 gångerna någon morsade på mig,
skojar han.

Nu några år senare beskriver sig Seth som vemsomhelst och tycker att det är ganska skönt.

– Nu är jag mer erkänd än känd.

År 2011 blev Seth, som enda artist, inbjuden att uppträda då kung Carl Gustaf fyllde 65 år. Då var det en liten tillställning på 15 personer när kungen själv fick bestämma utformningen. Seth är förtegen om vilka andra som deltog eller hur kvällen förlöpte, men säger att det var en trevlig och lyckad kväll. Inte så konstigt då att Seth använder sig av den erfarenheten i sin marknadsföring! På fritiden beskriver Seth sig som en ganska vanlig kille som gillar att spela TV-spel med sonen, gå promenader, lägga pussel, spela schack, måla tavlor och umgås med sin familj som består av sambo och två barn (5 år respektive 9 månader). Sambon sedan åtta år tillbaka heter Linah och tillsammans bor de i ett hus i Tyresö.

Det senaste året har verkligen bjudit på prövningar för Seth, liksom för oss alla. Han berättar att i år har han haft tre gig och förra året, innan pandemin, 30-35 gig.

– Som tur var gick det att uppträda utomhus i somras när pandemin lugnade ner sig lite, konstaterar Seth.

Motivering till att Seth Engström får 2020 års Våga va dig själv!!!-stipendium:
“Seth är en stor förebild som person, yrkesman, underhållare. Han har ända sedan 2007 varit och är en energigivande medmänniska och vän och har på ett personligt, seriöst och oefterhärmligt ödmjukt sätt bjudit ungdomarna i allmänhet och VVDS i synnerhet en obeskrivlig generositet, trots sin relativa ungdom både kunskap, erfarenhet och visdom. Det är personer som Seth som bygger broar mellan människor och därigenom skapar möjligheter och sprider kärlek omkring sig särskilt viktigt i oroliga tider som dessa, som får oss att drömma om och se an framtiden med tillförsikt!!!”

Stipendiet bestod av en litografi och en hemlig låda!

Text: Ursula Rundin

Foto: TN Julia Ekman | Seth Engström började trolla som liten. Nu är han trollkarl på heltid.

Dela