Vårens fotboll är slut och innan vi går helt upp i Fotbolls VM känns en genomgång av vårsäsongen på sin plats.

Vi startar högst upp med Tyresö FF och deras damlag. Ny serieindelning har skärpt upp standarden på Division 1. En halvering av lagen på den här nivån innebär så klart jämnare matcher och jämnare serie. 14 lag och endast ett går upp. Fotbollsförbundet borde sluta med den typen av serier någon gång. Hursomhelst här finns inga givna poäng att hämta utan varje pinne är en kamp. Dessutom ett par storklubbar som har startat sin damsatsning. TFF har ändå gjort en bra säsong och plockat 18 poäng, och man har tagit dem mot ”rätt” lag om am bortser från förlusten mot Hetzöga, vilket vägdes upp av poängen mot serieledande Örebro. 18 poäng ger en åttondeplacering långt från botten men långt från toppen.

Hanvikens damer har gått bra i Division 3B men är det tillräckligt? Då serien endast innehåller 10 lag så är ju alla matcher extremt utslagsgivande. Varför inte en Division 3 serie med 18 eller 20 lag så tränarna får utrymme att chansa med yngre talanger utan risk att trill ur serien? Serien startar 16:e april och då skulle man ha kunnat vara igång i en och en halv månad redan. Viken har fyra poäng upp till serieledande Huddinge IF och Bagarmossen och Norsborg hack i häl. Det blir en tuff höstsäsong om man ska komma överst i serien.

Division 4 Mellersta blev exakt det getingbo som man hoppats på innan serien startade. Efter 12 matcher (ett fåtal fler än vad man spelar under jul och nyårshelgen i England) så ligger Hanviken i topp och Tyresö FF trea. Sex lag ligger dock i ett spann av sju poäng och som det ser ut nu är det förutom tyresölagen, Älvsjö AIK, Norrtulls SK, Värtan och Spåret som gör upp om seriesegern. Sist ligger Tyresö United med ett pärlband av hedersamma förluster och några regelrätta stortorskar. Man spottade upp sig på sluttampen och minskade gapet till framförvarande lag. Skadelistan har varit lång under våren vilket så klart har spelat in. Till hösten krävs friska fötter för att skapa stabilitet och ta sig förbi Vasastan och Bagarmossen/Bellevue.

Bollmora Inter tog fyra poäng på de sex första matcherna men har sedan dess gått rent. De parkerar på en stabil andraplats med goda utsikter att bli uppflyttade till Division 5.

Nystartade Tyresö Strand FC gör en smått sensationell första säsong i seriesystemet. De parkerar på tredjeplats efter tunga pjäser som FC Första och Sorunda IF. Damlaget har inte gått riktigt lika bra men med alla sociala tillställningar som klubben har kommer de nog snart dragit till sig en liten bredare trupp. Ryktet att före detta förbundskaptenen Marika Domanski-Lyfors ska ta över tränarsysslan i höst är enligt vad TN befarar helt osant, men vi håller tummarna.

Foto: TN Claus Meyer | Sofie Thörnqvist, slitvargen, kör fortfarande på och frågan är om det finns en hårdare spelare i ettan.

Dela