Med THH på sista plats i HockeyEttan och Nyköping Gripen i topp så var inte oddsen på bortaseger så enormt höga. Efter söndagens förlust mot bottenlaget Arlanda Wings så hade inte THH’s stolta gossar stärkt sina aktier direkt.

Lite förvånande ändå att Tyresö / Hanviken tog ledningen redan efter 45 sekunder. Inte så förvånande att det var David Olsson som satte dit den dock. Olsson bördig från Sörmlands mylla har ett förflutet i Gripen och brukar göra poäng i de här matcherna. Lagen är ju väl bekanta med varandra då de följdes åt upp från Division 2 och möttes sex gånger förra säsongen.

Gripen ägde pucken mest i den första perioden men hade förvånansvärt svårt att skapa några riktiga chanser. Efter 12:46 fick Dennis Jensen sätta sig i utvisningsbåset och fick snart sällskap av Daniel Wigren, men inte ens då fick gästerna hål på Johan Johansson i THH-kassen, som briljerade med ett par riktigt snygga räddningar.

Den andra perioden började lite som den första. Niklas Granskog fick pucken av Axel Steen och skar fräckt in framför kassen och lirkade där in pucken mellan benen på Rasmus Hedström i Gripenkassen.

Efter en stunds raggarhockey, där hemmalaget hade några fina chanser att utöka sin ledning, stabiliserades matchen. Gripen tog över puckinnehavet medan THH mestadels låg på kontring, men när Tim Andersson blev utvisad för slashing så tog det endast Gripen åtta sekunder att reducera hemmalagets ledning.

2-1 stod sig till periodvilan vilket säkerligen gav många av åskådarna lite magknip inför den sista perioden. Hemmalagets supportrar har ju vant sig vid jämna matcher och att THH får stryk på slutet.

Hemmalaget hade ett hyggligt power play i inledningen men det resulterade endast i ett bra skott från David Rasmusson som Hedström enkelt styrde undan med benskyddet.

Därefter satte Gripen en enorm press på hemmalaget. Stundtals var det spel mot ett mål men Johan Johanssons storspel mellan stolparna och ett gediget försvararbete höll THH kvar i ledningen. Stundtals så var pressen så hård mot Tyresömålet att man egentligen bara satt och väntade på en kvittering. Den kom dock aldrig och Gripen kände att de behövde göra ett taktiskt drag och tog ut målvakten med två och en halv minut kvar att spela.

Det tog dock bara sekunder innan Niklas Grönskog snodde åt sig pucken och skickade iväg en lång puck som gav hemmalaget en 3-1 ledning.

Nu hade gästerna inget att förlora utan satsade helhjärtat på att spela ytterligare ett byte utan målvakt vilket gjorde att THH gjorde två kassar på mindre än 40 sekunder. Målskytt den andra gången var Dennis Jensen.

Tvåmålsskytten Niklas Granskog säger så här till TN efter matchen:

Det här kändes bra, vi har väl fallit lite på målsnöret de senaste matcherna med lite uddamålstorskar, men idag var vi med från start. En bra första period banade vägen för den här segern.

Ni fick tidiga mål i de två inledande perioderna vilket gjorde att ni slapp jaga ikapp…

– Ja exakt. Det har ju varit lite stolpe ut men det är ju så att tur förtjänar man och får man ett mål att gå på så blir det roligare att spela ishockey.

Förra säsongen mötte ni Gripen sex gånger. Ni kan dem ganska bra?

-Ja det var något i den stilen. De har väl lite som vi, lite nytt lag men man känner igen en del. De spelar ungefär som förra året. De försöker hålla mycket puck och det gjorde de förra säsongen också.

Nu har ni Nacka igen i nästa match. Ett av de lagen som också ligger kring nedflyttningsstrecket.

– Ja den blir väldigt viktig. Det är bara sex matcher kvar så det är bara att ta en match i taget. Det är den 18:e februari som gäller. Det är då vi vill hamna så högt upp som möjligt.