Det finns många frågor kring det ännu så mytomspunna klimakteriet och tiden som följer kring det. S-kvinnor i Tyresö vill stärka kvinnor genom kunskap och gemenskap och bjöd in till en kväll fylld av intressanta fakta, inspiration och glada skratt.

En mörk höstkväll fylldes en av föreläsningssalarna i Tyresö med ett 50-tal personer. Under rubriken ”Starka kvinnor genom livet” föreläste Anna R Landaeus, personlig tränare specialiserad på kvinnohälsa. Initativtagare till arrangemanget var S-kvinnor i Tyresö tillsammans med ABF Södertörn.

Fokus denna kväll låg på vad som sker i och med kvinnor före-, under- och efter klimakteriet. Anna R Landaeus lotsade deltagarna på ett tydligt, kunnigt och inspirerande sätt genom skeden av bland annat kroppslig och mental påverkan, hormoner, träning, sömn och kost. Klimakteriet kan för några vara näst intill personlighetsförändrande och skapa mycket lidande. Men det finns hjälp att få. Anna poängterade att med kunskap kan man underlätta symptomen.

Åhörarna kunde konstatera att det finns väldigt mycket man inte vet, men behöver vara beredd på. Anna blandade på ett varmt och professionellt sätt allvar med lättsamhet och det hördes många igenkännande utrop och skratt från publiken under kvällen.

– Det här var inte enbart en föreläsning riktad till kvinnor då det finns många fler som skulle behöva känna till att kvinnor inte endast kämpar med att förändras och åldras. Klimakteriet märks på så många olika sätt, konstaterar Lisa Sigerstad, en av initiativtagarna till kvällen. Vi som var där är otroligt glada över den starka föreläsningen och också djupt tacksamma för sammanställningen och tipsen Anna skickade med oss.

Foto: TN Lisa Sigerstad | Charlotte Malmgren var en av de utställare som medverkade vid föreläsningen.

Dela