Till vardags så driver Helena Karlsson en teatergrupp i Step In´s lokaler på Radiovägen, men när Coronan slog till blev det svårt både med avstånd och att vara inomhus.

 På ett finurligt och mycket innovativt sätt vände hon sig då till livsmedelsföretaget Fontana för att få hjälp.

–          Jag tycker att man ska försöka hjälpa varandra i den här utmaningen som vi faktiskt står inför, så jag kontaktade Fontana för jag såg en möjlighet att vi skulle kunna fortsätta hålla våra teaterkurser utomhus. Så nu håller vi till där och använder deras jättehäftiga lastkaj, berättar Helena för TN.

Helena poängterar att teatergruppen inte är fokuserat på enbart skådespeleri utan också att lära eleverna att ge och ta plats, något som säkert många borde träna på.

–  Så lastkajen på Fontana förvandlas alltså till en scen på söndagarna?

–  Ja vi kör  Katitzi, Mio min Mio och Fucking Åmål.

–  Har ni även scendekor på lastkajen?

– Nej vi har inte haft någon möjlighet att göra dekor än så det får vara i fantasins värld, däremot så är det ett ytterligare steg. Att man gör en produktion och låter publiken sitta i bilarna. Det skulle bli ganska häftigt. Som om det var en utomhusbio, fast vi spelar teater.

– Hur föddes den här idén egentligen?

– Jag vet hur mycket barnen behöver uttrycka sig kreativt, så först provade vi att vara i min trädgård, men det var inte den bästa scenen. Sedan åkte jag förbi Fontana och tänkte att ”wow det där är den bästa scenen, eller till och med flera scener” så då kontaktade jag Fontana och frågade om vi kunde vara där på söndagar.

Corina Papadopoulou är kommunikationschef på Fontana, och var den som Helena kontaktade.

–   Vi har ju en stiftelse till stöd för entreprenörer som vill genomföra en idé, där det kan vara svårt att få banklån eller liknande. På så sätt lärde vi känna Helena, för hon är en av våra stipendiater. När hon ringde och frågade om hon kunde låna lastkajen så tyckte vi att det var självklart.

–  Var det så att det fanns lite mer utrymme nu under coronatiderna, så att det fanns utrymme för teatern att ta plats?

 

– Nej vi har leveranser veckan runt och ibland kan de dyka upp där på helgerna, men oftast kommer de på söndagskvällar och väntar till vi öppnar på måndag. Det känns så otroligt härligt att ha glädje och magi på lastkajen och inte bara truckar och lastbilar. Helena är så gullig och tackar oss för att hon får vara där. Jag tycker att det är vi som ska tacka henne för att hon tillför någonting annat där på lastkajen på helgerna.

 

–  Fontana och Annas Pepparkakor är väl lite av juvelerna i kronan av företagen i Tyresö. Hur klarar ni er under coronan? Äter folk någon fetaost i dessa tider?

 – Jag kan väl säga som så att folk äter otroligt mycket ravioli, som vi också säljer. Väldigt stora ökningar som vi inte hade förväntat oss, men visst äter man också fetaost, halloumi och oliver. Än så länge ska vi säga, för vi vet att många företag är drabbade och vi är väldigt tacksamma för vi fortfarande kan leverera, och att fortfarande kunna ta hit produkter från Grekland, Italien och Spanien, men det är inget som vi tar för givet. Vi är väldigt tacksamma och ödmjuka för att vi kunnat fortsätta, nästan som tidigare, men vi märker ju en nedgång i leveranserna till restauranger förstås.

 Huruvida samarbetet kommer att fortgå även när samhället har återgått till det normala, vet vi i dagsläget ingenting om, men kanske är det ett guldägg som kläckts i vårt gamla industriområde. Möjligheten att andra aktörer från näringsliv och kulturliv ska finna varandra och utveckla samarbeten kanske rent av ökar nu när Fontana och Teaterpalatset gått i bräschen.

Vill man höra hela iintervjuerna  med Helena Karlsson och Corina Papadopoulou kan man göra det på länken nedan.

https://www.tyresoradion.se/3107

Foto: TN Berne Albertsson |

På “scenen” till vänster: Amanda Almqvist, Alma Cemalovic, Amanda Vesela; Carl Uddén
På “scenen” till höger: Junia Ernberg, Alicia Tebrand, Katya Campbell, Signe Banek
På asfalten: Stella Löwstett, Agnes Agnewald Schaub, Helena Karlsson
Dela