Tyresö placerar sig på plats 194 av 290 kommuner och sjunker därmed från förra årets totala placering med 13 placeringar.

Varje år presenterar Lärarförbundet en ranking bland alla Sveriges kommuner, där ett är det bästa möjliga och 290 sämsta möjliga. Lärarförbundet vill genom sin mätning av ”Bästa skolkommun” sätta fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan och inspirera till skolsatsningar.

I undersökningen mäts tretton kategorier, Tyresö har försämrats i åtta av dessa till i år från föregående år, bland annat gällande lärartäthet och resurser till skolan. Den sämsta placeringen har Tyresö gällande lärartäthet, plats 281. Jannice Rockstroh (S) gruppledare för barn- och utbildningsnämnden är ändå oroad över situationen för Tyresös grundskolor;

– I Tyresö ska vi ha en trygg och jämlik kunskapsskola för alla våra barn. Vi ser att förra årets resultat förbättrades mot 2015, men i år ser vi hur samtliga skolor försämrar sina resultat, exklusive nyanlända. Det gäller dels meritvärde, men även andelen behöriga till gymnasiet och godkända elever i alla ämnen. Det blir alltmer viktigt var i Tyresö du går i skola, för dina möjligheter att lyckas. Den utvecklingen är inget jag och vi socialdemokrater kan acceptera.

I kategorin sjukskrivna lärare har den största negativa förändringen skett med 73 platser, från placering 182, till årets placering 255.

– Vill vi ha en skola med kvalitet I Tyresö måste vi skapa en hållbar arbetsmiljö. Jag litar på våra lärare och rektorer och våra lärare är den enskilt viktigaste faktorn för våra barns inlärning. Därför vill jag se krafttag kring hur vi skapar skolor och arbetsvillkor som fokuserar på kunskap, trygghet och arbetsro. I 19 år har den borgerliga majoriteten haft ansvar för skolan i Tyresö och det är hög tid att Tyresös barn prioriteras, istället ser vi hur Tyresös moderater nästa år föreslår en kraftig besparing inom grundskolan, avslutar Jannice Rockstroh.

Foto: TN |

Dela