Jag blev aldrig någon scout. Det var nog lika bra det, för jag hade blivit en usel sådan, med tanke på att jag har tummen mitt i handen och inte är helt bekväm med att sova i tält.

 Men jag gick till Skogsmulle en gång som litet barn, på den tiden då de höll till i det som idag är en kyrkogård i Skrubba. Även om jag då inte ännu nått skolåldern så minns jag dagen mycket väl. Jag hittade nämligen någon form av luden larv, som jag plockade upp i handen, men som tyvärr var giftig, vilket gjorde att handen kliade i ett par dagar. Jag gick aldrig på nästa träff. Organisationer som Naturskyddsföreningen och Friluftsfrämjandet som driver Skogsmulle är oerhört viktiga. De hjälper oss att förstå vår natur och vår miljö. Vi behöver alla förstå sambanden, det vill säga hur saker och ting hänger ihop.

 Härom veckan skrev den engelska tidningen The Guardian om en studie, där forskarna har undersökt naturreservat i Tyskland, som pekar på att 75 procent av alla insekter har försvunnit under en 25-årsperiod. Forskarna varnar för en ”ecological Armageddon”, alltså en ekologisk katastrof, eftersom att insekter har en nyckelroll i ekosystemet och därför riskerar vi helt enkelt en världskatastrof. Orsakerna kan vara flera, men tänkbara skäl torde vara jordbrukets utbredning, det myckna användandet av bekämpningsmedel och slutligen klimatförändringarna. I tider av klimatkris och miljöhot är grundläggande kunskap kring hur saker och ting hänger ihop viktigt. Det är helt enkelt viktigt att var och en själv vet vad en kan göra för miljön och klimatet. Och nog behövs det dagar som dessa. Den 1 november släpptes en FN-rapport som pekar på att den globala uppvärmningen kommer landa på 3 grader innan århundradet är slut, vilket är betydligt mer än de 1,5–2 grader som Parisavtalet talar om. Om temperaturen stiger så mycket väntar med stor sannolikhet extremväder, massvält och döda hav.

 I det sammanhanget blir det uppenbart att Sverige både behöver gå före i klimatarbete, lyckas ena EU om behovet av gemensamma insatser och stärka klimatbiståndet. På hemmaplan har vi nu vårt klimatpolitiska ramverk på plats och en budget för 2018 som storsatsar på klimat och miljö, totalt handlar det om 5 miljarder kronor 2018. Det är den största investeringen någonsin för ett grönt samhällsbygge. Konkret handlar det om ett Bonus–malussystem för nya bilar, reduktionsplikt med inblandning av biobränsle i bensin och diesel och en flygskatt. Det handlar också om att investeringsstödet för solceller förstärks och förlängs, där 30 procent av investeringskostnaden kommer täckas.

 Det blev ingen skogsmulle av mig, men någonstans har jag lärt mig att vi måste agera om vi ska bevara vår natur. Därför är jag glad att vår statsbudget innehåller dessa konkreta satsningar och mer därtill.

Mattias Tegnér

Foto: TN |

Dela