Den kommunala hemtjänstens personal sätter guldkant på vardagen. Varje år ordnar man flera olika luncher för de äldre som nyttjar kommuanal hemtjänsten i Tyresö kommun. Igår kom det 45 personer och idag va det 35 anmälda. 

Varje år samlas samma personal som arbetar i den kommunala hemtjänsten för att anordna luncher för de äldre i kommunen som nyttjar den kommunala hemtjänst. Det är Marita Andersson, Åsa Johansson, Grazyna Simeonidis och Maria Rey. När Tyresö Nyheter kommer in genom portarna är det full fart med att servera mat och att ta emot besökarna, i vanlig ordning.

Lokalen är pyntad från topp till tå. Det är påskfjädrar, kycklingar och ägg uspridda på bord, väggar och tak enligt tradition. Det finns givetvis dryck på plats, påskmust och alkoholhaltig dryck  för de som önskar.

I tidigare invervjuer med personalen som arbetar så beskriver de den reaktion besökarna uttrycker. Det handlar i grund och botten om att Maria, Åsa, Marita och Grazyna lägger tid och kraft (utöver det som är kanske rimligt att begära) i allt de tar sig an. Det finns ett stort fokus på att allt ska bli perfekt, att alla ska få ett bemötande och mer därtill. Det trotts ett väldigt tungt och fartfyllt arbete.

Det som besökarna ger tillbaka i tacksamhet, det gör personalen glad. Att veta att det personalen gjort inte bara har varit att det bjuds på lunch utan att personalen har bekräftat allas närvaro. Det gör de genom att hälsa, men sen så känner personalen till alla som besöker och det gör också skillnad.

– Folk längtar till nästa fest och det ökar ju för varje år som går, sa Åsa Johansson i somras när Tyresö Nyheter besökte sommarlunchen.

Personalen anordnar sommarluncher, julluncher, påskluncher och kräftskiva. Vid första anblick kan en utomstående se det som att personalen bara ger mat, men det handlar om mycket mer än så. Det handlar om glädjen från personalen som verkligen uppskattar arbetet  och glädjen bland besökarna som får vara med i ett gott umgänge och äta god mat.

– Det är fantastiskt. Det är många anmälda och det har kommit fler utöverde som är anmälda. Det har blivit så stort, sa Marita Andersson, Åsa Johansson, Grazyna Simeonidis och Maria Rey när vi intervjuade dem under jullunchen.

Att det har blivit stort är ett faktum. Igår kom det 45 personer, idag va det 35 anmälda. En kan undra om luncherna snart växer ur lokalen. Ett alternativ är att de får utöka antalet dagar som luncherna sker på.

Tyresö Nyheter står på avstånd och betraktar personalens arbete. Det är full show med att servera mat, lägga upp på tallrik, men mitt i detta så kommer det ännu ett besök. Någon ur personalen släpper serveringen och går fram, lägger sin arm på besökarens axel och pratar. Bemötandet ät glatt och det märks att personalen lägger tid på bemötandet.

Det säger allt – blicken och bemötandet. Personalen ger ett tryggt intryck som får besökarna att både känna sig sedda och trygga. Därför kommer också människorna tillbaka.

Dela