Tyresöbornas handbollsfavoriter har flugit högt och krigar hårt för kvalplatsen till Elitserien nästa säsong. Med två målvakter som överträffat det omöjliga säsongen igenom har lagen kunnat spela ut och verkligen satsa offensivt.

Dagens dubbelmöte i Nybodahallen, där damerna tog emot Kungälv och herrarna spelade derby mot ett pånyttfött Skånela, var en riktig kassapjäs. Fyllda läktare och hög stämning i hallen gav den rätta stämningen för en riktig galakväll.

Damlaget var först ut och man gjorde en strålande insats. Tyresö tog kommandot och var i ledning hela första halvlek, visserligen bara med ett eller två mål, men laget agerade stabilt och var det bättre än sina gäster från kexstaden.

Efter pausen la hemmalaget i en högre växel och skaffade sig en stabil fyramålsledning. Kungälv visade dock en sälla skådad kampvilja och med kvarten kvar hade man gått ikapp till 22-22. Tyresö, anförda av Olivia Svalstedt, tog dock åter kommandot och hade med en minut kvar att spela en tvåmålsledning.

Den sista minuten blev en mardröm för Tyresö. Först satte Alexandra Lundström en reducering till 29-28 med 50 sekunder kvar att spela. Därefter så lyckades gästerna vinna bollen och sätta 29-29 i matchens sista sekund.

En makalös dramatik men inte så speciellt roligt för tjejerna och man har nu tre poäng upp till Guif som ligger på den sista kvalplatsen. Bäst i Tyresö var Olivia Svalstedt som med sina sju kassar överglänste alla på planen idag.

Herrlaget spelade som vi nämnt derby mot Skånela. Märstalaget låg risigt till i tabellen vid juluppehållet men har fått igång spelet och gått riktigt bra de senaste månaderna. Mot ett taggat Tyresö hade de inte mycket att sätta emot. Tyresö gick från ett blygsamt uddamålsövertag till att, efter kvarten spelad leda med 10-6. Douglas Oreb satte tre raka bakom Marcus Nilsson och det såg ut att bli en lugn och trivsam eftermiddag.

Det var någonstans här som det började gå käpprätt åt helvete för hemmalaget. De började kasta bort enkla bollar i sidled för Skånela at kontra på och på mindre än tio minuter hade man vänt matchen till 14-11.

Tyresö tog sig samman och lyckades ändå se till att ha en tvåmålsledning i paus. Det såg dock svajigt ut och Skånela verkade vara det bättre laget.

– Vi spelar så dåligt anfallsspel. Vi ger bort bollarna, sa Henrik Lundvall till TN i pausen.

Har man sett Tyresö spela så vet man också att de vanligtvis gör en betydligt bättre andra halvlek, så ingen av de cirka 500 på läktaren var speciellt oroad. Skånela hade dock helt andra planer och hade ganska snart ätit upp hemmalagets ledning.

Lagen  följdes åt till 22-22 men sedan började Tyresöspelarna att göra samma misstag som var så kostsamma i den första halvleken. Att säga att Skånela kontrade sönder Tyresö är ett understatement.

– Vår målvaktscoach sa att de satte 16 frilägen, och det kan mycket väl stämma, sa en besviken Gustav Skagerling efter matchen.

Den sista tredjedelen av matchen var rena slakten. Skånela gick ifrån till ett femmålsöverläge som man innan matchen utökat till en tiomålsvinst. På den sista kvarten gjorde man 10-2 och då räcker det inte att ha Allsvenskans bästa målvakt i kassen. Skagerling fick dessutom ett hårt skott i ansiktet, men är enligt uppgift vid god vigör ändå.

Nästa prövning för Tyresöherrarna blir en mycket svår match borta mot Amo.