Fordonsprogrammet på Tyresö gymnasium har inlett ett arbete för att bli ett så kallar motorbranschcollege. Det betyder att man blir kvalitetssäkrad av motorbranschens två parter, Transportföretagen och IF Metall.
I dagsläget är det 18 skolor i Sverige som är certifierade och nu siktar Tyresö gymnasium på att bli det 19:e och Stockholms 2:a motorbranschcollege. För fordonsprogrammet innebär det att en grupp bestående av personer från politiken, facken, verkstäderna och skolan tillsammans utvecklar utbildningen.
– Det handlar om att göra en djupdykning i fordonsutbildningen och säkerställa att den uppfyller de krav som finns, berättar Oscar Eriksson, fordonslärare. Det finns väldigt många fördelar med certifieringen, framförallt kan vi tillsammans med branschen framtidssäkra utbildningen och se till att vi möter de växande kraven i arbetslivet.
Enligt föreningen Motorbranschcollege som består av arbetsgivarrepresentanter och fack så är framgångsfaktorn samverkan. Grundförutsättningen för certifieringen är att samarbetet mellan skola, fack, bransch och politik utvecklas och intensifieras.
– Det är en jättefördel för oss som huvudman att få detta samarbete på plats, säger Christoffer Holmström (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningen och politikens representant i MBC-gruppen. Vi vet att vi har väldigt hög kvalitet på vår fordonsutbildning och att de elever vi utbildar kommer väl förberedda ut i arbetslivet.
– Det handlar om att hela tiden ligga i framkant och vara ett av Sveriges bästa fordonsprogram, fortsätter han. Tillsammans med den satsning på elbilstekniker som startar efter sommaren och den nya möjligheten till praktik i Dresden i Tyskland så är framtiden väldigt positiv för fordonsprogrammet.
Enligt lärarna så har redan fordonsutbildningen väldigt hög kvalitet och de flesta kraven som ställs för MBC-certifiering är redan uppnådda. Men det handlar enligt Oscar Eriksson om att fortsätta utvecklas och kunna erbjuda en utbildning med hög kvalitet som gör ungdomarna redo för arbetet ute i verkstäderna.
– Vi är i en unik tidsperiod i bilbranschens historia, säger han. Den utveckling som nu sker går i raketfart. Certifieringen kommer att ge oss möjlighet att inte halka efter gällande utrustning, praktikplatser eller utbildningsmaterial.
– Utbildningen håller redan idag väldigt hög kvalitet, fortsätter Oscar Eriksson. Men det är samtidigt väldigt viktigt att vi inte blundar för möjligheten att utveckla verksamheten ytterligare. Jag är övertygad om att detta kommer kunna öka en redan hög kvalitet.
Foto: TN | Fordonsläraren Oscar Eriksson lär elever vid fordonsprogrammet hur viktigt det är att efterdra hjulmuttrarna på den nya elbilen.