De bor på cirka fyra kilometers avstånd, är ungerfär i samma ålder och släpper varsin bok i mitten på augusti.

Tyresöborna Helena Dahlgren och Anna Bågstam Ryltenius släpper varsin bok nästan samtidigt, eller åtminstone var det tänkt så när den här artikeln påbörjades.Man skulle kunna tro att det här är något samarbete, men de båda har faktiskt aldrig träffats i verkligheten, något som de dock kommer att göra på Gotland i sommar när Crimetime Awards går av stapeln. Anna är nominerad och Helena är där som moderator.

Det var från början tänkt så att de skulle släppas samtidigt men så slog den stora förlagsjätten Norstedts, klorna i Anna Bågstam Ryltenius, bara för någon vecka sedan och ville ge ut boken även i pappersform och då blev boken framflyttad till våren 2018 istället. Ni kan ju ändå leva med känslan att det finns en färdigskriven bok liggandes i Tyresö.

Helena Dahlgrens romandebut Orkidépojken är en mörk och spännande berättelse om ensamhet och gemenskap, fiktion och verklighet, Internet och IRL, inspirerad av tv-serien Twin Peaks universum, enlig förlaget Constant Reader. Helena har tidigare givit ut boken 100 Hemskaste, en samling över hennes 100 hemskaste ögonblick i populärklturen. Alltså inte en roman, men det gör den inte mindre läsvärd, utan det är en riktigt bra bok.

Tidigare i år så fick Helena ett stipendium från Tyresös kultur och idrottsnämnd för sin lovande karriär som framtida författare. Att försörja sig som författare är svårt i dagens Sverige, så Dahlgren försörjer sig med att jobba för en spelsajt för barn, något som känns helt adekvat för Tyresös skräckprinsessa.

Lyssna gärna när hon läser sin novell #nofilter på Tyresöradion. Läskig sommarlyssning. https://www.tyresoradion.se/2075

Helena Dahlgren kommer att ha en releasefest på The English Bookstore på Södermannagatan 22 på Söder i Stockholm, den 29:e augusti med start klockan 18:00. Då kommer hon och ägaren Jan Smedh ha ett samtal om boken och självklart finns det möjlighet att få med sig ett signerat exemplar hem.

Anna Bågstam Ryltenius har redan släppt en bok som heter Stockholm Psycho. Den utspelar sig i Stureplans nattliv och utan att avslöja för mycket så handlar det en hel del om att stycka en kropp efter ett one night stand. Boken har ett fruktansvärt tempo och man blir ganska snabbt indragen i Karins och Eriks båda liv och hur man på bästa sätt döljer ett mord för sina nära och kära, och det är snart svårt att skilja på vem som är psykiskt störd och vem som är frisk, helt omöjlig att sluta lyssna på. Jag ska ärligt säga att jag lyssnade igenom boken i ett sträck under en resa mellan Stockholm och Grekland. Väldigt bra inläst också ska det tilläggas. Inläsningen är gjord av skådespelaren Emma Peters. Boken är endast utgiven på Storytel och finns alltså inte i pappersform.

Hennes nya bok har arbetsnamnet “Morden i Lerviken” vilket indikerar att det kan röra sig om fler än ett mord, men det är som sagt ett arbetsnamn och inget är som sagt ristat i sten nuför tiden.

Båda författarna har under våren varit med i Tyresöradions program Kulturbordellen och pratat om sina författarskap och även en hel del andra saker.

Lyssna gärna på dem på länkarna här nedan om ni inte kan hålla er till Augusti.

Anna Ryltenius: https://www.tyresoradion.se/2031

Helena Dahlgren: https://www.tyresoradion.se/1985

Helena Dahlgren och Tore S Börjesson diskuterar den kulturella imagen.
https://www.tyresoradion.se/2011

Det är också någonting på gång  på Tyresös Kommunbibliotek när boksläppet sker. Vilket ju skulle vara otroligt roligt, för vi borde ju vara lite mer lokalpatriotiska då det gäller våra egna författare. En Tyresöhylla på bibblan någon?

Niklas Wennergren

Foto: TN Helena Dahlgren | Helena Dahlgren är exalterad över sitt första provexemplar av sin debutroman.

Dela