Han har som tolvåring suttit i teve och tålmodigt visat Malou och morgonsoffan hur man målar i akvarell. Tv4 och SVT har gjort reportage om honom. Tidningar har skrivit om den unge akvarellmålaren. Ska vi verkligen störa den snart-artonåringen i sommarens sista suck?

Min oro stillas av det varma välkomnandet av Maxi och pappa Niclas. Jag förstår snart att det haglar förfrågningar över Maximilian ”Maxi” Svensson. Sållningen är stenhård och jag känner mig stolt att få sitta vid det vita köksbordet med huvudpersonen mitt emot.

– Målandet började som ett ”safe space”, berättar Maxi, som ett säkert ställe att befinna sig på när skolan inte var en trygg plats. Han ville vara hemma.

Skolan är fortfarande en utmaning på flera sätt, berättar han. Maxi går sista året på estetiska
programmet där han varje termin måste bevisa att han kan blanda färger och hantera penseln.

– Det finns liksom inte utrymme för enskilda anpassningar och det blir därför dåligt med utmaningar.

Kompisar, det sociala livet efter skolan och det faktum att han kan använda skolans resurser på rasterna för att måla, gör ändå att han fortsätter att gå dit. Flertalet lärare känner faktiskt inte till Maxis etablerade konstnärskap, trots att han redan har flera stora utställningar bakom sig. Den mest uppmärksammade ägde rum på Lars Lerins egen utställningshall Sangrund, något som väckte en hel del uppmärksamhet.

– Jag är lite trött på jämförelsen mellan mig och Lars Lerin, men jag förstår att den lever kvar. Det är en bra story, säger Maxi med ett leende när jag frågar om Lerin-inspirationen. Det finns en varsamhet över konstnärskapet. Maxi Svensson säljer inte sina tavlor, med undantag för dem som visas på vernissage. Han medverkar endast i arrangemang anordnade av seriösa aktörer, såsom Hjärt- och Lungfonden, Musikhjälpen och Radiohjälpen. 2019 kontaktades Maxi av Aviciis pappa, med förfrågan om att delta med ”live-målning” under en donationskonsert för psykisk ohälsa.

– Det där var en ”once in a lifetime”. Det är ju väldigt ensamt som konstnär och det skulle vara kul att göra mer sådant i framtiden, säger Maxi.

Och framtiden ja. Efter studenten hoppas Maxi komma in på en konsthögskola. Han nämner Royal College of Art i London, men även konstskolor i Norge, Italien och Frankrike. Maxis motiv är ofta knutna till naturen. Med skogar och sjöar runt knuten i Tyresö är det inte svårt att förstå var inspirationen kan komma från. I somras reste familjen runt i Europa med sin husbil. Maxi samlade inspiration för nya tavlor och har ett helt lager av skisser och bilder.

– Varje natt satt jag och målade. Jag gillar att måla saker jag varit med om. Hemma gör jag sen serier och större bilder.

– Det spelar roll var man befinner sig rent fysiskt, menar han. Omgivningen ger inspiration och det blir roligare att måla. Men, ibland måste man bara sätta sig ner och jobba, menar Maxi.

Efter vårt samtal över köksbordet får jag komma in i Maxis ateljé. Det är som att stiga in i en annan värld. Det liksom ångar av kreativitet. Här trängs olika material, papper och färg. På hyllor och i lådor ligger färdiga och påbörjade alster. Skisser från sommarens besök i Italien står på staffliet.

– Jag kan sitta och måla många timmar i streck. Jag märker inte ens att jag är hungrig förrän jag tappar tålamodet över någon detalj. Då är det dags för paus och mat, så får jag fortsätta när jag lugnat ner mig, berättar Maxi.

Från att huvudsakligen ha målat i akvarell, målar Maxi alltmer i olja. Jag får se några stora oljemålningar, bland annat en med lillebror – en kopia av sin bror – och mamma i vattnet vid Tyresö slottspark.

– De stora dukarna gör att jag kan få ont i armen, men det är en speciell känsla med det stora formatet, säger Maxi. Han är aktuell som illustratör till boken En hemlig sommarnatt med text av Ester Roxberg. Hans bilder för tankarna till Ilon Wiklands karaktärer. Maxis kusin fick stå modell för den blonda flickan i boken. I julas kom den första boken ut, Den magiska julkatten.
– Min önskan var att bilderna skulle kunna agera självständigt, att boken nästan kan fungera utan text, säger Maxi och berättar att han någon gång i framtiden skulle vilja publicera en ren konstbok.En sak står mycket klar; det här är inte det sista du läser om Maxi Svensson.

Mia Lindström

Foto: TN Tyresö Nyheter | Maxi framför sitt pågående arbete med motiv från Italien

Dela